aids fonds beschuldigt van verduistering

Het Aids Fonds beschuldigt de Amsterdamse Stichting Benefiet van verduistering. De stichting, die door het fonds was ingeschakeld voor het houden van straatcollectes, zou een groot deel van de opbrengst niet hebben afgedragen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De samenwerking tussen het Aids Fonds en de Stichting Benefiet dateert van 1992. Toen haalde de stichting een bedrag van 160 duizend gulden op. Het succes was aanleiding voor een nieuw project.

De opbrengst daarvan werd geschat op 375 duizend gulden, aldus Van Rooijen. 'Wij hebben de stichting Benefiet vooraf een onkostenvergoeding betaald van bijna tachtigduizend gulden.' Tot nu toe is er volgens Van Rooijen slechts 44 duizend gulden aan het Aids Fonds afgedragen. 'Het geld van de collectes in Enschede, Wageningen, Utrecht en Rotterdam, bij elkaar zo'n dertigduizend gulden, hebben we ondanks herhaald aandringen niet gekregen.'

Het Aids Fonds laat beslag leggen op de rekening van de Stichting Benefiet en vraagt ook het faillissement van de organisatie aan in de hoop nog iets terug te zien van de opbrengst van de collecte en het betaalde voorschot.

De Stichting Benefiet zegt met verbijstering kennis te hebben genomen van de aantijgingen van het Aids Fonds. Het bedrag aan onkostenvergoeding dat de stichting heeft gekregen, is een percentage van de te verwachten opbrengst.

Volgens haar zijn de opbrengsten van de jongste collectes echter achtergebleven bij de 'hooggespannen' verwachtingen. Daarbij zouden 'de vele negatieve publicaties over het Aids Fonds' en de geringe groei van het aantal aids-gevallen in Nederland een belangrijke rol hebben gespeeld. Over de al dan niet te veel betaalde voorschotten zou volgens Benefiet nog worden onderhandeld. Zij noemt de aanval van het Aids Fonds 'de zoveelste publieke dwaling' van deze instelling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden