Aids-conferentie is doorbraakje

De tien miljoen inwoners van Tianjin, een havenstad op een uur rijden van Peking, kunnen volgens de autoriteiten weer rustig de straat op....

Volgens de plaatselijke politiechef valt het mee: het was geen bloed maar inkt, en de daders, van wie er vier gegrepen zijn, 'waren verbitterd door de maatschappij en wilden chaos creëren'. Alle reden voor verbittering; de maatschappij laat aids-patiënten het liefst verrekken.

Liu Ziliang werkt mee aan een campagne tegen discriminatie van aids-patiënten. Hij is de eerste seropositieve patiënt in China die van zijn ziekte geen geheim maakt. De maatschappij behandelt hem 'als een monster': vrienden geven hem geen sigaret meer, winkeliers weigeren zijn geld aan te nemen, restauranteigenaars werken hem hun zaak uit.

De antidiscriminatiecampagne is ongehoord voor een land waar de regering aids lang beschouwde als een buitenlandersziekte, die hooguit drugsspuiters, homo's en hoeren besmette. Pas twee maanden geleden gaf de regering toe dat er 600 duizend HIV-dragers en aids-patiënten zijn. Experts vermenigvuldigen dat getal met de factor twee tot tien. De directeur van het VN-programma tegen aids heeft gewaarschuwd dat over acht jaar twintig miljoen Chinezen besmet kunnen zijn. Een in China niet gepubliceerd VN-rapport stelt: 'China staat op de drempel van een catastrofe die kan leiden tot onvoorstelbaar menselijk lijden, economische verliezen en sociale verwoesting.'

Die ramp kan alleen worden voorkomen als er snel drastische maatregelen worden genomen. Aids is nog altijd een taboe, zowel voor de bevolking als de overheid. Veel mensen hebben geen idee wat het is, laat staan dat ze weten hoe de ziekte te voorkomen. Voor condooms mag geen propaganda worden gemaakt. Mannen die de bloeiende seksmarkt opgaan, gebruiken ze meestal niet, en in de heropvoedingskampen voor prostituees komt het voorbehoedmiddel al evenmin ter sprake.

De recente nationale aids-conferentie was een doorbraak. Maar ook weer niet zo'n grote: precies één zorgvuldig gescreende patiënt mocht het woord voeren, de onherkenbaar gemaakte deelnemers aan een tv-discussie zeiden dat ze het virus in het buitenland hadden opgelopen en het Volksdagblad bracht twee artikelen over aids: het eerste speelde in Afrika, het tweede in Thailand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.