Aids bestaat en vraagt om wetenschappelijke aanpak

In de rubriek Forum (de Volkskrant, 26 juni) beweren Jurriaan Kamp en Tijn Touber dat aids niet bestaat. De werkelijkheid is helaas anders: in de wereld leven 32 miljoen mensen met een HIV-infectie en dagelijks komen er 16 duizend slachtoffers bij....

De werkelijkheid is ook dat aids wordt veroorzaakt door een virus en niet door een levensstijl. Gezond leven biedt geen bescherming tegen HIV, condooms wel.

Kamp en Touber baseren hun stelling op een achterhaalde en door de wetenschappelijke wereld verworpen alternatieve theorie (1992) van Duesberg. Voor de visie 'in homokringen' refereren ze aan Act up! in San Francisco, waar de wereldwijde beweging Act up! zich van distantieert.

Deze twee volstrekte buitenbeentjes in het aidsveld vormen de weinig originele bron voor de auteurs (zie: www.duesberg.com en www.aliveandwell.org).

Het debat over de stellingen van Duesberg werd - in tegenstelling tot wat de auteurs beweren - in alle openheid gevoerd, onder andere op het symposium 'Aids, a different view' in de Rode Hoed in mei 1992 dat ook in de Nederlandse media op uitgebreide belangstelling kon rekenen. De uitkomst was duidelijk: de alternatieve theorie van Duesberg werd verworpen. Wie wil weten waarom destijds deze theorie reeds werd verworpen leze het artikel van viroloog Goudsmit in Vrij Nederland van 23 mei 1992.

Dit weerhield Duesberg er niet van nog drie boeken aan zijn theorie te wijden, maar nadat deze in The New York Review of Books (23 mei 1996) in een groot overzichtsartikel werden weerlegd, werd niet veel meer van hem vernomen. Wel was er van zijn oorspronkelijke reputatie als viroloog weinig meer over.

De kennis over HIV en aids is intussen dusdanig toegenomen dat het weinig zin heeft deze discussie te herhalen. De bijdrage van Kamp en Touber kenmerkt zich voornamelijk door het aanhalen van wetenschappelijke kennis uit 1992 over het virus, de epidemiologie en de behandelingsmogelijkheden. De aangehaalde AZT-monotherapie heeft sinds 1996 plaats gemaakt voor een combinatietherapie met zogenaamde HIV-remmers.

Naast de epidemie in de westerse wereld onder de in het artikel genoemde groepen is er een tweede epidemie op het zuidelijk halfrond die wordt gekenmerkt door heteroseksuele overdracht. Het RNA van het aids-virus kunnen we inmiddels zeer nauwkeurig meten, enzovoorts. Het is schokkend te constateren dat het nog steeds mogelijk is het bestaan van een wereldwijd voortwoekerende epidemie zonder enige kennis van zaken ter discussie te stellen. Dat aids kan worden herleid tot een levensstijl is op zijn zachtst gezegd een schoffering voor hen die door aids zijn getroffen.

Amsterdam. Cuno van Merwijk en Martin van Oostrom. Stichting Aids Fonds

Verbazing

Met verbazing las ik het 'verhaal' van Jurriaan Kamp en Tijn Touber getiteld 'Bestaat aids wel echt?'. De enige zinvolle reactie hierop is: 'Bestaan Jurriaan Kamp en Tijn Touber wel echt?'.

ROTTERDAM J. Velzing

Afrika

Blijkbaar niet gehinderd door enige medische kennis verkondigen Kamp en Touber hun visie op aids. Het voert mij te ver om hun rammelende theorieën te weerleggen met studies die het tegendeel bewijzen.

Van aids is inderdaad veel nog niet bekend, en voor elke theorie is wel een 'bewijs' te vinden in de vorm van een of ander onderzoek. Waar ik vooral op wil reageren is de stelling dat mensen in Afrika niet doodgaan aan aids maar aan chronische armoede.

Kamp en Touber weten blijkbaar niet dat in Afrika juist de middenklassen en de rijken het slachtoffer zijn van aids. Hierdoor verdwijnt de beroepsgroep die de economie gaande houdt.

Dat is ook mijn ervaring als tropenarts (Zambia, 1994-'97). De diagnose aids werd in ons ziekenhuis gesteld na het counselen en vervolgens testen van een patiënt; ondanks grote tekorten aan van alles en nog wat, zaten wij zelden zonder HIV-test kits. Het percentage seropositieven onder de welgestelden lag - ook bij ons ziekenhuispersoneel - met 35 procent zo'n 10 à 15 procent hoger dan bij de armere lokale bevolking. Met als consequentie dat ons ziekenhuis door overlijden en ziekte voortdurend met een tekort kampte aan goed geschoold personeel. Een probleem dat gold - en geldt - voor alle ziekenhuizen in Zambia.

Daarbij is er een Afrikaanse traditie die zegt dat je geslachtsziekten zoals aids kunt kwijtraken door seks te hebben met een maagd. Dit heeft weer tot gevolg dat vrouwen al gemiddeld op veel jongere leeftijd seropositief worden bevonden.

Het verhaal van Kamps en Touber doet mij sterk denken aan een artikel in The Times of Zambia waarin werd beweerd dat aids een Amerikaanse uitvinding was om het zwarte ras uit te roeien. Het virus ervan zat verstopt in conserveblikken; na het eten ervan zou het slachtoffer 'homoseksuele neigingen' krijgen en de genitalia zouden gaan krimpen. Gelukkig was er een remedie: je genitaal in de Coca-Cola hangen.

Dit soort onzin-artikelen zijn niet alleen lachwekkend, maar ook gevaarlijk, omdat er mensen zijn die ze (willen) geloven.

DOETINCHEM P. Lofvers

Leugens

Het artikel 'Bestaat aids wel echt?' van Kamp en Touber (de Volkskrant, 26 juni) is een herhaling van zetten. Toen de Amerikaanse viroloog Duesberg in 1992 op de conferentie 'Aids, a different view' in Amsterdam was, schreeuwde hij zijn mantra 'HIV bestaat niet' vanaf de kansel van de Rode Hoed. Jaloers op zijn collega's Montagnier en Gallo, is hij nog steeds op jacht naar de Nobelprijs.

Zijn stelling dat HIV niet seksueel overdraagbaar is en de daaruit voortkomende boodschap dat condooms niet nodig zijn, is even gruwelijk als het verbod op condoomgebruik door de paus en bovendien dom.

Dat Kamp en Touber dit wederom naar voren brengen is meer dan triest. Welbewust kwetsen ze mensen die leven met HIV en de nabestaanden van hen die aan de gevolgen van aids gestorven zijn. Intussen verdraaien ze de werkelijkheid.

Act Up San Francisco wordt al sinds 1992 door de andere aidsactivisten buitengesloten omdat het een stel fanatici betreft. Dat Act Up! een homobeweging is ook onjuist, want Act Up! brengt vele aidsactivisten, ongeacht hun seksuele voorkeur, tezamen. Om te strijden tegen onwetendheid, angst en haat. Zoals die van Kamp en Touber.

AMSTERDAM Tanne de Goei

Onzin

Gelukkig ontkracht het artikel 'Aids bestaat niet' zich vanzelf (zie de reacties). Ik vraag me wel nog steeds af waarom de Volkskrant dit soort onzin plaatst.

Natuurlijk, vrije meningsuiting moet er zijn en een zinvolle discussie kan ook veel verduidelijken, maar regelrechte onjuistheden én beledigingen moet ik hier niet nog een keer tegenkomen. Want dan zeggen we ons abonnement op.

AMERSFOORT Geert van Tol

Aanmatigend

Wat een bijzonder eng, aanmatigend en van enige kennis van zaken gespeend artikel van Jurriaan Kamp en Tijn Touber in de krant van vorige week zaterdag!

Als ze er zo zeker van zijn dat aids niet bestaat, waarom nemen ze dan niet de proef op de som en spuiten ze zichzelf in met met HIV geïnfecteerd bloed?

Als ongetwijfeld gezonde Hollandse jongens zullen ze hier geen enkel nadelig effect van ondervinden.

GRONINGEN Mark Tuijl

Hulde

Hulde aan de Volkskrant en de Heren van Ode voor hun kritische aids-beschouwing. In tegenstelling tot wat de heer Danner in zijn reactie stelt gaat het allang niet meer alleen om de argumenten van de Amerikaanse top-viroloog Peter Duesburg.

Er bestaat al een snel groeiend netwerk van duizenden academici, artsen, journalisten en activisten die erop wijzen dat de hele 'aids-industrie' draait op pseudo-wetenschap en geldklopperij. Alsof het iets zou bewijzen als Duesberg zich zou besmetten met HIV. Duizenden ongelukken met 'HIV besmette' naalden hebben de afgelopen 15 jaar laten zien dat het risico op aids hierbij nihil is.

Danner beweert ook dat het uitblijven van de epidemie komt door preventiecamppagnes. Leuke theorie, er is echter geen bewijs voor. Geslachtsziekten en ongewenste zwangerschappen zijn in de VS gedurende de 'aids-epidemie' toegenomen.

Er worden ook veel te weinig condooms gebruikt, en de campagnes zijn nooit echt effectief geweest. Direct bewijs dat condooms of schone naalden beschermen tegen aids is er ook niet. Net zomin als bewijs dat de ziekte besmettelijk is.

HILVERSUM Robert Laarhoven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden