Ai Weiwei, het Nationale Ballet & De Lairesse

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van fotografe Ata Kando (103) tot de dingen die voorbijgaan.

Arno HaijtemaRutger PontzenMirjam Van Der LindenStefan Kuiper en Hein Janssen
Uit het fotoverhaal 'Droom in het woud' (1957) van Ata Kando Beeld .
Uit het fotoverhaal 'Droom in het woud' (1957) van Ata KandoBeeld .

1 Fotografie

Ata Kando: I Shall Use My Time. (*****)
Nederlands Fotomuseum, Rotterdam. T/m 1/1.

Het Nederlands Fotomuseum brengt een eerbetoon aan de grande dame van de Nederlandse fotografie, de 103-jarige in Hongarije geboren Ata Kando. In haar decennia bestrijkende actieve loopbaan fotografeerde ze haar kinderen ten behoeve van fotoverhalen, Hongaarse vluchtelingen in 1956 en inheemse (Indiaanse) volkeren. Vooral haar zwart-witwerk is ijzersterk en tijdloos.

Arno Haijtema

2 Beeldende kunst

#SafePassage. Ai Weiwei
FOAM Amsterdam, t/m 7 december.

Bescheiden presentatie van de Chinese kunstenaar-dissident en geweldenaar Ai Weiwei in Fotomuseum Foam in Amsterdam. Bescheiden van opzet, maar wel een fraai overzicht gevend van hoe Ai het probleem met de vluchtelingen (een van zijn geliefde thema's) in beeld brengt: met zijn iPhone. Resulterend in een behang van duizenden foto's waarop de goedgemutste kunstenaar ook veelvuldig acte de présence geeft, als bewijs, zoals hij zelf zegt dat hij erbij is geweest.

Rutger Pontzen

3 Dans

Hollandse meesters door Het Nationale Ballet, m.m.v. Het Balletorkest, Toonkunstkoor Amsterdam en diverse solisten. T/m 25/9. (****)

Nostalgie, dat is Hollandse Meesters. In dit programma zien we topwerken van de drie 'Van's' die Het Nationale Ballet in de jaren '70 en '80 groot maakten: Rudi van Dantzig (Vier letzte Lieder), Hans van Manen (Adagio Hammerklavier) en Toer van Schayk (Requiem). De jubilerende Van Schayk - hij wordt 80 - maakte voor de gelegenheid een nieuw, lichtvoetig en teder duet, een mooi contrast met zijn imposante Requiem op Mozarts dodenmis.

Mirjam van der Linden

4 Beeldende kunst

Eindelijk! De Lairesse
Rijksmuseum Twenthe, Enschede t/m 22 januari (****)

Een 'subliem poëet' volgens de een, een 'aapachtige gestalte' schilderend 'in een verslapte barroktrant' volgens een ander: de werdegang van de 17de eeuwse Gerard de Lairesse behoort tot de meest gepolariseerde in de Nederlandse kunstgeschiedenis. Rijksmuseum Twenthe doet een poging tot eerherstel, en doet dat goed. Hier ziet men de allegorieën in grisailles (geschilderd stucwerk) alsook de plafondschilderingen ooit gemaakt voor het Amsterdamse leprozenhuis. De orgelluiken van de Westerkerk uit diezelfde stad hangen er ook. Maar dat wist u natuurlijk al lang.

Stefan Kuiper

5 Theater

De dingen die voorbij gaan naar Louis Couperus door Toneelgroep Amsterdam en Toneelhuis Antwerpen.
In RuhrTriennale t/m 25.9; vanaf 8 december in Amsterdam. (****)

Als één lange, sombere treurmars - zo heeft Ivo van Hove de theaterbewerking van Couperus' roman Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan geregisseerd. Met in het middelpunt de stokoude mensen Ottilie en Takma, gespeeld door Frieda Pittoors en Gijs Scholten van Aschat. Ooit pleegden zij samen een crime passionel en die daad hangt generaties lang over een hele familie heen. Verborgen verlangens, getemde lust en eenzaam verdriet - het wordt allemaal prachtig vormgegeven in een grote witte wachtkamer waar alle personages wachten totdat alle ellende voorbij is. Erg mooi.

Hein Janssen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden