Ai, we zaten op het verkeerde eiland

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 3 augustus.

Op de Waddenzee op zoek naar oesters, schelpen, kokkels en zeewier. Beeld Julius Schrank / de Volkskrant

Brief van de dag: Ai, we zaten op het verkeerde eiland

Tijdens onze vakantie lieten we de Volkskrant bezorgen op ons adres op Terschelling. Zo kwam het dat ik plots hoorde dat mijn man een artikel uitscheurde, naar later bleek het recept 'Texels genoegen' van Tallina van den Hoed uit de rubriek Volkskeuken (V, 26 juli). Ai, we zaten op het verkeerde eiland! Toch vonden we dat we het er maar op moesten wagen en zo kwam het dat we met eb op 27 juli om 9.20 uur met een stralend zonnetje het wad opgingen. In de week ervoor hadden we een excursie gedaan bij de Waddenvereniging en met kookstudio 'Flang in de pan' (Magazine, mei 2014) en hadden we instructies gekregen over hoe je goede kokkels kunt vinden (niet de exemplaren die los op het drooggevallen wad liggen, maar ze uitgraven, te herkennen aan het cirkeltje in het zand, waar ze zich ingegraven hebben). We deden ze in een emmer met zeewater en toen we genoeg hadden, gingen we terug naar de tent. De kokkels spoelden we af en bewaarden ze achter de tent in de emmer met een flinke laag (kraan)water plus een schep zout. De schelpdieren blijven goed, ijs is echt niet nodig als je ze dezelfde dag eet. Verder volgden we de instructies van Tallina en maakten er een echt Terschellings genoegen van, voor ons met dubbel genoegen, omdat het ook zo leuk was geweest om de kokkels bij elkaar te scharrelen op het wad. Tallina bedankt, het was een feestje!

Marieke Bruijn, Voorschoten

Verontrustende trend

Na de Urgenda-zaak wordt de Nederlandse Staat nu door actiegroep Milieudefensie gedagvaard om via de rechter versnelde nakoming van Europese regelgeving met betrekking tot luchtkwaliteit af te dwingen (Voorpagina, 2 augustus). Alle, ongetwijfeld goede, bedoelingen van Milieudefensie ten spijt is dit een bijzonder verontrustende trend.

In Nederland (en veel andere democratische landen) spreken we via de politiek af welke thema's belangrijk zijn en waar we ons aller geld aan willen uitgeven. De overheid voert uit en wordt gecontroleerd door het parlement.

Wanneer actiegroepen buiten het parlement om via de rechter hun individuele gelijk proberen te halen, plaatsen ze de rechterlijk macht feitelijk op de stoel van de politiek. Dat tast de fundamentele principes (scheiding der machten) van onze staatsinrichting en democratie aan en dat zouden we niet moeten willen.

Ik mag hopen dat de rechter dat ook zo ziet.

Albert van der Wijk, Moergestel

Suikerlobby

De suikerlobby lijkt aan de winnende hand (Economie, 30 juli). Maar wat staat de overheid in de weg om, in navolging van de afbeeldingen op pakjes sigaretten, afbeeldingen van verrotte kindergebitjes op snoep en frisdrank te zetten?

Hans de Jong, Nieuwpoort

Zittend plassen

Wat een ijzersterke column van Rob Vreeken (Ten eerste, 1 augustus). Toevallig had ik eergisteren een vriendin en haar man te eten. Toen de man naar de wc moest, durfde ik te vragen of hij zittend wilde plassen. Ik heb een klein Utrechts pleetje van 75 bij 80 cm en als daar een lange man gaat staan plassen komen de spetters ook op de muren. Dan mag ik na het bezoek weer aan het poetsen. Hij was bereid dat te doen en klopte regelmatig op de deur om te laten merken dat hij nog steeds zat. Intussen ontspon zich met de vriendin een hilarische discussie over de vraag of mannen soms bang zijn dat hun onmisbaar instrument er schielijk wordt afgehakt als ze zitten, over pinkelende oude mannen, die het aan hun 'thermostaat' hebben en hoe vies die broeken toch moeten zijn met al die druppels.

Nu Rob Vreeken uit de kast is gekomen als zittende plasser, durf ik ook wel uit de kast te komen met de bekentenis dat het wc-gedrag van mannen één van mijn favoriete gespreksonderwerpen is. Vooral op verjaardagen in gezelschap van dames met een wijntje op. Succes verzekerd!

Hanny Sliepen, Utrecht

Besmet

Kan iemand mij uitleggen waarom er bij het afvaardigen van atleten naar Rio een onderscheid wordt gemaakt tussen dopingzondaars (wel naar Rio) en dopingzondaars (niet naar Rio)? Straks staan atleten met een dopingverleden met goud in handen omdat Russische concurrenten met een evenzeer besmet verleden (of erger: zelfs zonder bewezen dopingverleden) zijn geweerd. How bizar, how bizar.

Robert Punt, Maassluis

Vingers

Afgelopen jaar heeft het COA een sollicitante afgewezen omdat zij weigerde mannen de hand te schudden. In de Volkskrant (Ten eerste, 29 juli) valt te lezen dat het College voor de Rechten van de Mens het COA daarvoor 'op de vingers' heeft getikt. Wat zou de afgewezen sollicitante dáár van vinden?

Koos van Driel, Heemskerk

Portret

Wat een prachtig geschreven portret van Peter de Greef en Jaap Stam over de onconventionele Piet de Jong, die op 27 juli overleed op 101-jarige leeftijd (Ten eerste, 2 augustus). Ik weet dat ook mijn ouders (1915 en 1918) bijzondere waardering hadden voor deze kleine, grote man in de jaren zestig in Nederland.

Annelies van Eijkeren, Rossum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden