'Ai, dit is niet best, wind hoort te bijten'

Wie: Roel Klungel Leeftijd: 45 Schaatst sinds: z'n 4de Lid sinds: 1986 Rijdt tocht in: 13 tot 14 uur Startnummer: 15834

LIDY NICOLASEN

Toen hij gistermorgen in alle vroegte van Zuidwolde naar Adorp fietste, zes kilometer dwars door de weilanden in het noorden van de provincie Groningen, dacht hij meteen: ai, dit is niet best. Op zo'n uur hoort de koude in je gezicht te bijten. Pijn te doen. Dat gebeurde niet. Er was wind, maar niet een echt koude wind.

Adorp is de enige plaats ter wereld met twee molenbouwbedrijven. Vorig jaar werkte hij bij het ene, nu bij dat van de familie Doornbosch. Toen hij in de keuken aanschoof voor een bakje koffie bij de ouders van Anne Doornbosch, zijn baas, bleek iedereen om de tafel er een hard hoofd in te hebben. Het is niet koud genoeg voor ijsgroei, zeiden ze. En het is ook alweer volle maan geweest. 'Natte vingergissingen', lacht hij.

Indra, zijn vriendin, heeft al een slaapplaats geregeld in Leeuwarden, mocht de Tocht der Tochten doorgaan. Daarover hoefden ze zich dus geen zorgen meer te maken. Gisteren hadden ze geen tijd voor die dingen. Hij en zijn baas Anne hebben de hele dag gewerkt aan een korenmolen bij het Boterdiep in Onderdendam, een kerkdorp van Bedum in Noord-Groningen. Klaas Knot is hier geboren, de president van De Nederlandsche Bank en daar zijn ze best trots op in Onderdendam.

Gisteravond hebben hij en Indra de triatlontraining laten schieten voor het ijs. Bij hem thuis zijn ze allemaal aan het toeren. Zijn moeder de 10 kilometer. Zijn vader en broer de 50. 'Dolenthousiaste verhalen.' Hij kreeg de werkbus mee van zijn baas. Thuis heeft hij zijn handen niet eens gewassen, maar hij en Indra zijn zo, hups, naar het ijs van Zuidwolde gereden. Machtig mooi ijs. Zou het niet helemaal te gek zijn, zij samen met z'n tweetjes in de Elfstedentocht, zeiden ze tegen elkaar. En die dan uitrijden. 'Hoop tegen beter weten in, net als heel Nederland', weet hij nu.

Thuis kroop hij meteen achter de televisie, ook al net als heel Nederland. Het ijs is te dun, zei de voorzitter en zondag gaat het dooien. 'Het is helder. Het is afschuwelijk', zegt hij. Niet dat hij er veel vertrouwen in had, maar toch. En dan nog? Hoe betrekkelijk kan definitief zijn?

Hoop vervliegt nooit. Twee weken geleden, de dag voordat hij met zijn fiets viel, leek het wel voorjaar in Nederland. En toen sloeg ineens het weer om. Nog nooit zijn ze zo snel van voorjaar naar een mogelijke Elfstedentocht gegaan. Wie zegt dat dat niet weer kan gebeuren? 'Februari is nog niet voorbij. Een weekje diep vriezen en dan ben je er alweer bijna.' Deze week gaat hij nog even genieten van dat prachtige ijs.

De Volkskrant volgt een (potentiële) Elfstedentocht-deelnemer. Vandaag deel 2 en slot.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden