Ahold wil hardere aanpak overvallen

De overheid doet veel te weinig tegen overvallen op supermarkten. 'Het is op het randje van het schandalige wat in Nederland mogelijk is zonder sancties', aldus topman C....

Van onze verslaggeefster

In Nederland zijn vorig jaar 225 supermarkten overvallen, tegen 175 in 1999 - een stijging van bijna 30 procent. Volgens Ahold lag het aantal overvallen in het eerste kwartaal van dit jaar ook 'aanzienlijk hoger' dan in dezelfde periode vorig jaar. 'Ik weet dat de politie meer tegen overvallers wil optreden, maar dat ze van de regering gewoon niet voldoende mensen en middelen krijgen. Dat is een frustrerende situatie', aldus de Ahold-topman.

Directeur T. Roos van debrancheorganisatie CBL is 'blij dat Van der Hoeven de noodklok luidt'. Volgens Roos begon de toename van het aantal overvallen in 1998, toen het Projectteam Overvalpreventie van politie, justitie en bedrijven door de overheid werd opgeheven. Het team was vrijgesteld voor het oppakken van daders, het verspreiden van daderprofielen en het geven van voorlichting. Tot 1998 werden gemiddeld 140 supermarkten per jaar overvallen.

Van der Hoeven en Roos benadrukken dat hun kritiek op de overheid voortkomt uit zorgen over het welzijn van personeel, en niet uit gederfde inkomsten. Bij overvallen op supermarkten wordt jaarlijks gemiddeld 30 miljoen gulden buitgemaakt, met winkeldiefstal het tienvoudige: ruim 300 miljoen gulden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden