Ahold werkt aan grote sprong voorwaarts in Zuidoost-Azië

Ahold wil in Zuidoost-Azië aan de slag. Over tien jaar moet 10 procent van de omzet van het Zaanse supermarktenconcern uit landen als Indonesië, Thailand, Maleisië en de Filipijnen komen....

Van onze verslaggever

ZAANDAM

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers noemde E. Moerk, het lid van de raad van bestuur dat met de expansie in het Verre Oosten is belast, Zuidoost-Azië een geweldige groeimarkt. Niet alleen zullen de bestedingen dankzij de economische groei omhoog gaan, ook wordt nu nog geen 10 procent van de eerste levensbehoeften in een supermarkt gekocht; in Nederland is dat 65 procent. 'Maar de supermarktwereld begint zich in die Aziatische landen te ontwikkelen', aldus Moerk.

Alleen enkele grote concurrenten als het Franse Carrefour en het Amerikaanse WalMart zijn zich ook aan het oriënteren in het Verre Oosten, maar volgens Moerk gaan de zaken moeizaam. 'Het is een verkopersmarkt.' Winkelconcerns, die ook zien dat de markt gaat groeien, hebben geen geld nodig. 'Ze hebben behoefte aan know-how en managementervaring. Daarom willen ze hooguit joint ventures aangaan met westerse bedrijven.'

Moerk, die al in 1982 voor zijn vorige werkgever Pepsi-Cola een fabriek in het Chinese Shenzen neerzette, beklemtoonde dat er dit jaar geen acquisities in het Verre Oosten te verwachten zijn. 'De eerste zes maanden kijken je gesprekspartners je alleen maar aan, daarna moet je zes maanden praten en pas dan heb je iets.' Ahold kijkt ook, maar minder actief, in China en India rond.

Producenten als Coca-Cola, Unilever en Nestlé worden zo machtig, dat volgens bestuursvoorzitter Van der Hoeven 'kritische massa van steeds groter belang' is. 'Spreiding is daarbij heel belangrijk.' Volgens hem behoort Ahold in de VS 'tot de groteren' en in Europa tot 'het gemiddelde'.

Hoe groot de omzet van Ahold zou moeten zijn om te kunnen meespelen in de eredivisie, wilde Van der Hoeven niet kwijt. 'Ik kan wel zeggen vijftig miljard gulden, maar dat is niet erg wetenschappelijk.' Vorig jaar behaalde Ahold een omzet van 29 miljard gulden (16,5 miljard dollar). Daarmee loopt het concern nog ver achter bij concurrenten als Carrefour (20,7 miljard dollar) of WalMart (60 miljard dollar).

Ahold maakte in het begin van de jaren tachtig de oversteek naar de VS. Sinds enkele jaren is het bedrijf ook actief in Portugal en Tsjechië. Daar haalt het bedrijf inmiddels een omzet van anderhalf miljard gulden. Enkele weken geleden kondigde Ahold aan samen met de Duitse collega Allkauf in Polen te beginnen. Over enkele weken hoopt Ahold details bekend te maken.

Ahold probeert al enkele jaren voet aan de grond te krijgen in Spanje en Italië, maar daar is tot nu toe niets van terecht gekomen. 'We maken er ons geen zorgen over', zei Van der Hoeven. 'Het zal er binnenkort wel van komen.' Expansie in Latijns-Amerika is nu niet aan de orde, verzekerde hij, 'al hebben we wel in Mexico gekeken; dat is heel interessant, ook nu nog'.

Ahold heeft de winst vorig jaar met 19,4 procent opgevoerd tot 409,5 miljoen gulden. De omzet steeg met 7 procent naar 29 miljard, waarvan ruim 12 miljard uit de VS. Het Zaanse concern heeft relatief weinig last gehad van de lage dollarkoers, omdat alle Amerikaanse activiteiten in dollars zijn gefinancierd. De lage dollar drukte de winst met 5 miljoen gulden.

De Nederlandse winkelketen Albert Heijn heeft het marktaandeel vorig jaar verder opgevoerd van 26,9 naar 27,1 procent. Dit jaar wordt een even grote stijging voorzien. Het afgelopen jaar zijn fikse reorganisaties doorgevoerd, die mogelijk waren door verdergaande automatisering. Eind dit jaar zullen alle winkels zijn aangesloten op een volledig geautomatiseerd bestelsysteem. Vorig jaar verdwenen, zonder gedwongen ontslagen, per saldo 360 banen.

Gisteren maakte Ahold bekend dat het zijn bakkerij Albro uit Zwanenburg verkoopt aan Quality Bakers, een dochter van de Australische multinational Goodmann Fielder Ltd. Bij Albro, dat vorig jaar een omzet haalde van 73 miljoen gulden, werken 240 mensen.

Ahold verwacht voor 1995 een verdere stijging van de omzet en de winst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.