Ahold voegt opnieuw twee bedrijven VS toe aan stal

Ahold heeft twee grote aankopen gedaan in de Verenigde Staten. Voor 2,7 miljard dollar (6,6 miljard gulden) neemt het supermarktconcern voedseldistributeur Alliant Foodservice en winkelconcern Bruno's Supermarkets over....

Van onze verslaggever

Met de overnames zijn twee 'volbloed-ondernemingen' die op het verlanglijstje stonden van bestuursvoorzitter C. van der Hoeven aan diens stal toegevoegd. De topman zei vorige week bij de presentatie van de gunstige halfjaarcijfers bezig te zijn met diverse 'kleinere en middelgrote acquisities'. Hij zei bovendien binnen enkele jaren een 'forse overname' te willen doen.

Ahold biedt 2,2 miljard dollar voor voedseldistributeur Alliant Foodservice. Die boekte vorig jaar een netto-omzet van 6,6 miljard dollar en hield daar een winst van 174 miljoen aan over. 90 Procent van de aandeelhouders zou instemmen met de overname.

Het bedrijf, in 1976 opgericht als onderdeel van Kraft Foods, levert vers- en diepvriesproducten, kruidenierswaren en voedselbereidingsapparatuur aan 125 duizend grootverbruikers in onder meer de gezondheidszorg, hotel- en restaurantketens en bedrijven. Via 48 distributiecentra worden de goederen geleverd aan circa 200 duizend klanten. Bij Alliant werken twaalfduizend mensen. Ahold kocht vorig jaar ook al Alliants concurrent U.S. Foodservice. Beide bedrijven moeten gaan samenwerken met de supermarkten van Ahold in de VS.

Voor Bruno's Supermarkets betaalt Ahold 500 miljoen dollar. Het bedrijf heeft 184 winkels - vooral supermarkten - met drie winkelformules in het zuidoosten van de VS. Daarnaast bezit het bedrijf enkele vastgoedprojecten. De netto-omzet van Bruno's bedroeg in 2000 1,65 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 60 miljoen dollar. Bij dit bedrijf zijn veertienduizend werknemers in dienst. Ook bij Bruno's ging al een meerderheid van de aandeelhouders, 75 procent, akkoord met de transactie. Ahold verwacht met samenwerking tussen de supermarkten in de VS aanzienlijke besparingen te kunnen behalen. In het derde jaar moet dit oplopen tot 120 miljoen dollar.

Ahold wil maximaal zeventig miljoen aandelen uitgeven om de twee nieuwe Amerikaanse overnames te bekostigen. Op basis van Aholds aandelenkoers van maandag kan het bedrijf daarmee zo'n 2,3 miljard euro ophalen.

Het Nederlandse supermarktconcern is sinds 1977 actief in de VS. Het bezit er onder meer vijf supermarktketens met 1400 winkels langs de Oostkust. Met de overname van Alliant zou Ahold 11 procent van de lucratieve Amerikaanse foodservice markt in handen hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden