Ahold verkoopt zijn groothandel Deli XL

Het supermarktconcern Ahold verkoopt zijn groothandel en cateraar Deli XL voor 140 miljoen euro aan de Zuid-Afrikaanse voedingsfabrikant Bidvest Group....

Van onze verslaggeefster Wil Thijssen

Met de opbrengst van de verkoop wil Ahold de schuld verkleinen waarmee het bedrijf kampt, sinds de omvangrijke boekhoudfraude die in 2003 aan het licht kwam. Het verkoopt sindsdien alle activiteiten die niets met het supermarktwezen te maken hebben.

Deli XL is zo'n branchevreemde activiteit. Het is in de Benelux een vooraanstaande groothandel op het gebied van catering. Deli levert meer dan zestigduizend producten aan ongeveer 34 duizend klanten, zoals ziekenhuizen, bedrijfskantines, scholen, hotels en restaurants.

De Ahold-dochter heeft 2100 werknemers in Nederland en België. Deli boekte over 2004 een omzet van 819 miljoen euro.

En juist vanwege die omzet noemen analisten het verkoopbedrag aan de lage kant. 'Een overnamebedrag van een à anderhalf maal de omzet is normaal', zegt analist Jaap Barendregt van FBS Bankiers.

'Maar hier gaat het om eenzesde of eenzevende. En dat is weinig .'

Daar komt bij, zegt de analist, dat ook de schulden van Deli XL in de prijs zijn verrekend. 'Het eigenlijke overnamebedrag is dus nog veel lager.' In de markt werd rekening gehouden met een prijs van 150 à 200 miljoen euro.

Ahold zegt 'zeer tevreden' te zijn over de overnameprijs. 'We kijken niet alleen naar geld, maar wilden ook dat al onze mensen meekonden, en dat alle leverancierscontracten blijven bestaan. Dat is ons gelukt', zegt Nick Gale namens het supermarktconcern.

Bidvest betaalt de overeengekomen 140 miljoen euro in contanten. De overname moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Ahold verwacht de verkoop dit kwartaal af te ronden.

De Zuid-Afrikaanse koper is buiten zijn thuismarkt actief in het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. Bidvest zette vorig jaar 6,7 miljard euro om.

CNV Dienstenbond is positief over de verkoop. 'Deli XL is in goede handen bij Bidvest', stelt bestuurder Aletta Bulsink. 'De werkgelegenheid blijft behouden en over de arbeidsvoorwaarden zijn goede afspraken gemaakt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden