Ahold stimuleert juist duurzaamheid

Hoogleraar rurale sociologie Jan Douwe van der Ploeg uit Wageningen heeft een simpele verklaring voor bijna alle problemen van onze tijd (Economie, 23 juni)....

Peter WakkieZaandam en lid raad van Bestuur Ahold

Of het nu gaat om stijgende olieprijzen, temperatuurstijging of honger in derdewereldlanden: het is allemaal de schuld van grote voedselconcerns zoals Ahold. Die zijn immers alleen maar geïnteresseerd in geld verdienen, aldus Van der Ploeg. Jammer dat hij deze stelling verder niet onderbouwt, maar slechts vergezeld laat gaan van loze kreten. Jammer ook dat Van der Ploeg kennelijk niet de moeite heeft genomen zich daadwerkelijk te informeren over de inspanningen van Ahold om duurzaamheid in haar exportketens te bevorderen. Om kleine boeren toegang te geven tot deze ketens. Om voedselveiligheid te bevorderen, en om het de consument zo makkelijk mogelijk te maken gezonde producten te kiezen.

Boerenlandbouw – de oplossing van Van der Ploeg – klinkt aantrekkelijk eenvoudig maar gaat voorbij aan het feit dat de producten van die boerenlandbouw nu onvoldoende beschikbaar en betaalbaar zijn. Het zijn juist de inspanningen van een supermarkt als Albert Heijn die hierin verandering kunnen brengen: samenwerking met ICCO en FairMatch Support om duurzaamheid in haar exportketens te bevorderen en kleine boeren toe te voegen aan deze ketens, samenwerken met het WNF voor duurzame vis in de schappen, initiatief voor meer koeien in de wei, Fairtrade en biologische producten in het assortiment, eigen merk koffie die Utz Certified is, het keurmerk voor duurzame koffie.

Het is niet eenvoudig en we zijn er nog lang niet. Maar we werken er hard aan en zijn bovendien zeer transparant over onze inspanningen, onze vorderingen en de dilemma’s in ons duurzaamheidsrapport. Meedenken en aanmoediging zouden meer op hun plaats zijn dan deze slecht geïnformeerde veroordeling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden