Ahold richt blik ook op Azië

Ahold heeft te veel geld. De komende tijd gaat het concern meer dividend betalen, wellicht meer vastgoed kopen en schulden aflossen. Ook zoekt het, voor het eerst sinds de bijna-ondergang van het concern in 2003, overnameprooien in nieuwe gebieden, zelfs in opkomende markten.

AMSTERDAM - Dat maakte bestuursvoorzitter Dick Boer donderdag bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2011. Het vinden van een goede bestemming voor al zijn geld is al jaren een probleem voor Ahold. Bedrijven overnemen lukte steeds niet. Dit jaar lijkt daar voor het eerst een beetje meer schot in te komen. Begin januari kocht het voor ruim 100 miljoen euro zestien supermarkten in de Verenigde Staten. Afgelopen maandag kondigde het de koop van Bol.com aan. De 350 miljoen euro die Bol.com kost, is slechts een klein deel van het overschot van 1,6 miljard euro dat eind vorig jaar op de balans stond.

De afgelopen twee jaar besteedde het concern 1,5 miljard euro aan het terugkopen van aandelen, wat goed is voor de aandeelhouders. Het terugkoopprogramma loopt bijna af en een nieuw is niet aangekondigd.

Toch hoeven de aandeelhouders niet bang te zijn dat ze tekortkomen, want het dividend wordt fors opgevoerd. De concernwinst, zo maakte Boer donderdag bekend, steeg 19,2 procent, maar het dividend gaat veel harder omhoog: met 38 procent. Die dividendverhoging kost Ahold rond 400 miljoen euro. Verder zal het concern een deel van zijn schulden aflossen. Een lening van 400 miljoen loopt binnenkort af.

Maar daarmee is de koek nog lang niet op. Op de balans prijkt 3,6 miljard aan cash, deposito's en kredietlijnen (zeg maar de creditcard van de onderneming). Boer vindt 2 miljard euro normaal. Met bovenstaande plannen zegt hij ruim een miljard uit te geven, maar dan resteert nog een half miljard om te besteden.

Daarvoor wil Boer onroerend goed kopen. Boer: 'Van al ons vastgoed hebben wij 20 procent in eigendom. Dat is niet veel. Dat is nog een erfenis van de periode eind vorige eeuw, toen we heel hard groeiden. Als je hard groeit, koop je geen vastgoed maar huur je het. We willen nu kijken of we de winkels die wij strategisch noemen, dus waar we op lange termijn in willen blijven, kunnen kopen.' De markt is er gunstig voor, denkt hij.

De spannendste uitgavenpost is echter nog steeds: overnames. Boer wil niet gretig worden, maar hij heeft wel de normen opgerekt. Tot voor kort gold de mantra dat hij alleen bedrijven wilde overnemen in aanpalende gebieden, in aanpalende sectoren. De investeringen in België en Duitsland tonen precies aan wat dat betekent: net buiten het eigen gebied supermarkten of supermarktachtige winkels beginnen.

Maar Ahold is zelfbewuster geworden, de ellende van 2003 (toen het concern bijna ten onder ging aan groeipijnen en fraudezaken) is grotendeels verwerkt en het wil meer armslag. Niet meer alleen aanpalende gebieden, maar de hele wereld is weer jachtterrein geworden. Nu zit Ahold alleen in twee vlekken in Europa (Nederland en omstreken en Tsjechië plus Slowakije) en het oosten van de Verenigde Staten.

Dick Boer: 'Wij zijn heel goed in het runnen van een supermarktformule in een druk, stedelijk gebied. Dat kunnen we ook in andere delen van de wereld.' Opkomende markten lijkt hem wel wat, maar dan wel de wat rijpere. En alleen in stedelijke gebieden.

Ook de overname van Bol.com past in het beeld van het toegenomen vertrouwen. Een nieuwe activiteit, die veel nieuwe groeikansen biedt. Weliswaar praktisch alleen in de Benelux, maar, zegt Boer, daar is nog heel veel te winnen. 'We doen samen met Bol.com een half miljard online, terwijl die onlinemarkt in de Benelux groeit naar 10 miljard. Daar zullen nog grote investeringen volgen.' En als met al die plannen toch te veel geld op de spaarrekening blijft staan? 'Dan kunnen we alsnog besluiten om aandelen terug te kopen.'

Winst lager dan verwacht, 2012 wordt uitdagend

De omzet van Ahold steeg vorig jaar met 2,3 procent naar 30,3 miljard euro. De winst nam met 19,2 procent toe naar 1 miljard. In Nederland (Albert Heijn, Gall & Gall, Etos) steeg de omzet met 4,2 procent (1,4 procent was te danken aan nieuwe winkels) tot 10,5 miljard euro.

De winstcijfers waren iets lager dan de gemiddelde analist had verwacht, waardoor de beurskoers iets daalde: er ging 1,2 procent vanaf.

Aholds bestuursvoorzitter Dick Boer waarschuwt dat 2012 'een uitdagend jaar' wordt. Het beeld dat het Centraal Plan Bureau gisteren schetste, noemde hij 'geen fraai vooruitzicht'. Het eerste kwartaal verloopt tot nu toe moeizaam. In Nederland loopt de economie terug. Ook is het consumentenvertrouwen lager. In Amerika gaat het beter, maar daar ligt de benzineprijs op een recordniveau, en dat merken de consumenten.

3,6 mld.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden