Ahold ging voor Disco in zee met mafia-familie

Doet Ahold aan antecedentenonderzoek van partners voor een joint venture? Bij de Argentijnse keten Disco lijkt dit niet het geval te zijn geweest, want de familie Peirano heeft een lange geschiedenis van dubieuze activiteiten....

De handel en wandel van de familie Peirano zou zich uitstekend lenen voor een tv-serie, ware het niet dat de kijkers te veel details als ongeloofwaardig zouden bestempelen. Het verhaal van de Peirano's gaat over een crimineel zakenimperium waarin internationale banken, Latijns-Amerikaanse presidenten en coupplegers, internationale wapenhandelaren, drugskartels, het Vaticaan, en - onwaarschijnlijk maar waar - Nederlandse kruideniers figureren. In dit netwerk is volgens de laatste becijfering van justitie zo'n 1,4 miljard dollar spoorloos verdwenen.

Eerst even de tussenstand. Vader Jorge Peirano Facio, een tachtiger die achter de schermen nog steeds het imperium zou leiden, zit in de gevangenis in Montevideo, evenals zijn zonen José, Jorge en Dante Peirano Basso. De vierde zoon, Juan, is voortvluchtig. Diens vrouw, en ex-presidente van de supermarktketen Disco in Argentinië, Leticia Vejo, wordt eveneens door de justitie gezocht. Zij is de dochter van de oprichter van Disco, die begin jaren negentig in financiële problemen kwam waarna de Peirano's de zaak overnamen.

De clan wordt in Uruguay beschuldigd van het leeghalen van de banken Banco de Montevideo en Caja Obrera, waarbij honderden miljoenen zijn verdwenen en tenminste 1500 spaarders de dupe werden. In buurland Paraguay worden de Peirano's gezocht voor een soortgelijk delict. In Argentinië lopen drie strafzaken tegen de familie; in twee daarvan is ex-president Carlos Menem verwikkeld.

Het laatste goede nieuws voor de Peirano's kwam enkele maanden voor de arrestatie van de harde kern, en het mocht er wezen: de echtgenoot van zus María Peirano werd door president Batlle benoemd tot ambassadeur van Uruguay bij het Vaticaan.

De benoeming maakte duidelijk dat het netwerken de familie net zo makkelijk afgaat als geld verdienen. Want de Peirano's zijn geen paria's, maar de machtigste economische familie van Uruguay die op het allerhoogste niveau opereert. Vader Jorge was minister van Industrie, zijn zoon Dante voorzitter van de Associatie van Banken in Uruguay, en Juan, tot hij op de vlucht sloeg, voorzitter van de Kamer van Koophandel.

Een belast verleden was nooit een bezwaar. De oude Peirano zat begin jaren zeventig in de gevangenis wegens het leeghalen van de Banco Mercantil. De familie besloot daarop te verkassen naar Argentinië, maar het eerste nieuwe kapitaal werd verdiend in Paraguay: een wisselkantoor dat de basis werd van de Grupo Velox, die actief is in zeven landen en uiteenloopt van banken, supermarkten, vliegvelden, busstations en kranten.

De afgelopen twee jaar is een hoop vuil naar boven gekomen, die de connecties tussen de politiek en de financiële mafia van de Peirano's blootlegt. Zo bleek de vrouw van de Paraguayaanse president een klein fortuin op het Kaaiman-filiaal van de Peirano's te hebben gestald, reden voor het parlement de gangen van de president na te gaan. Het filiaal in Mendoza wordt verdacht van het witwassen van geld van het drugskartel van Cali. In het duistere web van de Peirano's zijn zakenpartners opgedoken als de Argentijnse ex-president Menem, de Paraguayaanse couppleger generaal Oviedo en de Syrische wapenhandelaar Monzer al Kassar. Juist de betrokkenheid van de hoogste politici heeft er lang toe geleid dat de Peirano's in alle rust hun gang konden gaan.

Toen Ahold in 1997 met de Grupo Velox in zee ging, was al bekend dat het om een verdachte organisatie ging, maar dat heeft het concern niet doen terugdeinzen. Vorige zomer belandden de Peirano's in het gevang en nam Ahold hun aandelen in Disco (mogelijk op frauduleuze wijze) over. Maar Eduardo Orteu, de zetbaas van de Peirano's, mocht aanblijven als president van Disco Ahold. Orteu was volgens getuigenverklaringen altijd present op het topberaad van de clan met vader Peirano, zoon Juan en een ex-minister van Financiën van de militaire dictatuur in Uruguay in de jaren zeventig.

Wellicht wilde Orteu de nu opnieuw onderzochte onregelmatigheden alsnog onder de mat vegen, wat tot dit moment gelukt lijkt te zijn. Maar Ahold heeft op hardhandige wijze ontdekt dat zaken doen met een mafia gevaarlijk is en een hoop geld kan kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden