Nieuws

Ahold en HEMA beslechten conflict om topvrouw

Saskia Egas Reparaz (47) gaat op 1 juni aan de slag bij HEMA. Daarmee komt een einde aan het conflict tussen Ahold en HEMA over haar overstap. HEMA kondigde in januari al aan dat Egas Reparaz daar aan het roer kwam te staan, ze volgt topman Tjeerd Jegen op. Ze stapt over van drogisterijketen Etos, een dochterbedrijf van Ahold.

Saskia Egas Reparaz Beeld Ruud Pos
Saskia Egas ReparazBeeld Ruud Pos

Vanwege het concurrentiebeding probeerde Ahold het vertrek naar HEMA tegen te houden: haar contract stond niet toe dat ze binnen een half jaar aan de slag zou gaan voor een concurrent. Egas Reparaz werd op non-actief gesteld en nam een advocaat in de arm. Beide bedrijven hebben nu een afspraak weten te maken over haar begindatum.

Overigens lag het niet in de lijn der verwachting dat de zaak in den minne geschikt zou worden. Het Financieele Dagblad schrijft dat ingewijden rekenden op een gang naar de rechtszaal. Dat blijkt niet nodig. In een persbericht schrijft HEMA dat alles ‘in goed overleg met Ahold Delhaize’ is gegaan. 1 juni is een ‘datum die voor alle partijen aanvaardbaar is’.

Het getouwtrek om de topvrouw past in een groter conflict tussen de twee concerns. Aanvankelijk werkten Ahold en HEMA samen, maar de laatste ging met supermarktconcurrent Jumbo in zee. Inmiddels zijn de eigenaren van de Jumbo ook voor de helft eigenaar van HEMA. Zij kochten het warenhuis met een investeerder van een groep schuldeisers. Het gaat namelijk niet zo goed met de HEMA. De vorige eigenaar, miljonair Marcel Boekhoorn, kon de uitstaande schulden van het bedrijf niet voldoen.

Daar komt nog eens bij dat de winkels van HEMA door de lockdown sinds half december zijn gesloten. Afhaalpunten en winkelmomenten met een beperkt aantal klanten bieden geen soelaas voor de noodlijdende keten. Het is de bedoeling dat Egas Reparaz de boel vlot gaat trekken. Ze werkte 22 jaar voor Ahold Delhaize en was eerder verantwoordelijk voor de AH to go-winkels. Bij de Etos onderscheidde ze zich onder meer door het versterken van de online verkoopstrategie van de drogisterijketen. Egas Reparaz wordt de eerste vrouwelijke topbestuurder bij de HEMA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden