Ahold doet kond van inzakken winst 2002

Het supermarktconcern Ahold verwacht dat de nettowinst over 2002 tussen 136 en 164 miljoen euro lager zal uitvallen dan eerder aangekondigd....

Van onze verslaggeefster

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers, begin juni, ging Van der Hoeven nog uit van een winstgroei per aandeel van 15 procent. Die baseerde hij op de verwachting dat het tweede halfjaar fors beter zou zijn.

Nu blijkt dat een Argentijnse partner van Ahold, Velox Retail Holding (VRH), zijn schulden niet meer kan betalen. Die schulden moeten door Ahold worden overgenomen. Het gaat om ongeveer 490 miljoen euro. Daarnaast drukt de economische crisis in Argentinië het nettoresultaat van Ahold over heel 2002 met 38 tot 47 miljoen euro.

Bij de winstcorrectie zijn valuta-invloeden niet meegerekend. 'Elke cent die de euro stijgt ten opzichte van de dollar, heeft een negatief effect van zes miljoen euro op het nettoresultaat van Ahold', waarschuwt financieel directeur Michiel Meurs. De groei van het operationele resultaat zal naar verwachting 15 procent bedragen.

Naast Argentinië geven ook de belangen in Spanje problemen, evenals de lagere opbrengst uit de verkoop van onroerend goed. In Spanje duurt de integratie van de Superdiplo-winkels langer dan voorzien. Daardoor zal het operationeel resultaat in Spanje rond de 70 miljoen euro bedragen, 30 miljoen lager dan begroot. De opbrengsten uit de verkoop van onroerend goed zullen niet hoger worden dan tussen de 55 en 65 miljoen, ruim 30 miljoen minder dan eerder verwacht.

Alleen in Nederland, de Verenigde Staten en Zweden presteren de dochters van Ahold boven of conform de verwachting. Het aandeel Ahold sloot woensdag 6,9 procent hoger op 16,79 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden