Ahold begeeft zich op Indonesische markt met partner PSP

Ahold gaat de Indonesische onderneming PSP adviseren bij het opbouwen van een landelijke keten van honderden supermarkten. Of Ahold een belang in PSP zal krijgen, wil de woordvoerder niet zeggen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De samenwerking met PSP is volgens Ahold de eerste concrete stap van het Zaanse concern in Zuidoost-Azië. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers, een maand geleden, vertelde president-directeur C. van der Hoeven dat Ahold graag met lokale partners supermarktketens in die regio wil exploiteren. Ahold opent op 1 november een eigen regiokantoor voor Zuidoost-Azië in Singapore. Dit kantoor dient als basis voor verdere ontwikkelingen daar.

PSP is een onderdeel van de Dharmala Groep. Dit concern, actief op het gebied van onroerend goed, bouw en detailhandel, heeft een omzet van 2,3 miljard gulden. PSP exploiteert fast-foodrestaurants en enkele supermarkten. De werkmaatschappij heeft een omzet van ongeveer 1 miljard gulden.

Van der Hoeven was een van de deelnemers aan de Nederlandse handelsmissie die in augustus een bezoek bracht aan Indonesië. De contacten met PSP dateren echter al van voor dit bezoek, aldus de woordvoerder. E. Moerk, als bestuurslid van Ahold speciaal belast met de ontwikkeling van activiteiten in Azië en het gebied rond de Stille Oceaan, toonde zich zeer content over de samenwerking. 'We zien in Indonesië grote mogelijkheden voor de exploitatie en groei van supermarkten.'

Gisteren maakte Ahold ook bekend dat de joint venture met het Duitse Allkauf een belang van 51 procent heeft verworven in de Poolse beursgenoteerde onderneming Mitex Trade. Mitex exploiteert vijf grote en twee kleine supermarkten in het midden en zuiden van het land. De overnamesom is nog niet bekend. 'Het betreft slechts zeven winkels. In redelijkheid valt dus te zeggen dat het niet om een erg hoog bedrag gaat', aldus de woordvoerder.

De transactie wordt eind dit jaar afgerond en zal geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid van de enkele honderden Poolse personeelsleden. Mitex heeft overigens plannen voor de opening van een nieuwe vestiging in Warschau. Verder uitbreiding wordt verwacht.

Ahold/Allkauf nam in het voorjaar al de negen zelfbedieningszaken over van Mawax-Pomar, gevestigd in het zuidoosten van het land (Silezië). Direct over de grens van deze regio, in Tsjechië, exploiteert Ahold zonder partner Allkauf al de keten Mana. In Polen vinden verdere gesprekken plaats met lokale ondernemingen om te komen tot overname.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden