Ahmadinejad mogelijk betrokken bij moord in Wenen

Oostenrijk beschikt over documenten waarin de onlangs tot president van Iran gekozen Mahmoud Ahmadinejad wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op een Koerdische leider in 1989 in Wenen....

ANP

De Oostenrijkse dienst voor bestrijding van terrorisme kreeg onlangs van de politieke partij De Groenen een dossier over Ahmadinejad. Die heeft het ter hand gesteld van de openbare aanklager.

De Groenen-woordvoerder voor veiligheidszaken, Peter Pilz, zei dat er ‘sterke verdenkingen zijn dat Ahmadinejad in 1989 in Wenen betrokken was bij de moord op de Koerdische oppositieleider Abdul Rahman Ghassemlou’. Ghassemlou was de leider van de Democratische Partij van Koerdistan, een Iraanse oppositiepartij die door de autoriteiten in Teheran was verboden. Hij werd op 13 juli 1989 samen met twee van zijn medewerkers vermoord en tot dusver zijn de daders nooit gevonden.

Pilz zei dat hij zich onder meer baseert op verklaringen van een Iraanse journalist die hij in mei in het Franse Versailles heeft ontmoet. De journalist vertelde dat hij gedetailleerde verklaringen heeft gekregen van een voormalig lid van het moordcommando, generaal Nasser Taghipoor van de paramilitaire organisatie Pasdaran, die na de islamitische revolutie van 1979 was opgericht. De opdracht tot de moord zou zijn gegeven door de voormalige president Rafsanjani. Taghipoor overleed drie jaar geleden. De journalist gelooft zijn verklaring omdat hij details wist te vertellen die alleen maar bekend waren bij degenen die op de plaats van de moord waren.

De beschuldiging van De Groenen volgt op aantijgingen van Amerikanen die in 1979 werden gegijzeld in de Amerikaanse ambassade in Teheran. Drie gijzelaars stellen dat Ahmadinejad betrokken was bij de gijzeling en dat hij gijzelaars had ondervraagd. Woordvoerders van Ahmadinejad ontkennen dat de nieuwe president iets met de actie in de ambassade te maken heeft gehad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden