Ahmadinejad heeft veel goede vrienden

De Iraanse president heeft vrienden de juiste baan gegeven, en plukt daar nu de vruchten van...

The New York Times

Washington De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad blijft opmerkelijk ver buiten de schijnwerpers sinds de protesten tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen zijn losgebarsten.

Maar volgens waarnemers suggereren de acties die nu in heel Iran plaatsvinden om de betogingen neer te slaan dat Ahmadinejad erin is geslaagd een netwerk van hoge militairen, veiligheidsdiensten en belangrijke media aan zich te binden – een nieuwe elite die extra veel gewicht heeft dankzij de hoogste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei.

Ahmadinejad heeft belangrijke ministeries en hoge posten bevolkt met vrienden die nu zowel operationele als ideologische hulp bieden. Bovendien zouden zeker 10 duizend ambtenaren zijn vervangen door mensen die loyaal aan de president zijn, zodat hij op elk niveau steun geniet. ‘Deze elite wil vasthouden aan de macht die ze nu bezit, desnoods op ondemocratische wijze’, zegt een Amerikaans-Iraanse waarnemer die anoniem wil blijven vanwege zijn werk in Iran. ‘Dat het hen lukt om met de uitslag te frauderen, betekent dat ze een brede politieke basis hebben.’

Ayatollah Khamenei opereert volgens eenzelfde patroon, zegt Said A. Arjomand, hoogleraar aan de Universiteit van New York. ‘Deze heeft zich ook altijd omringd met mensen die afhankelijk van hem zijn.’

Ahmadinejad leek tijdens de presidentsverkiezingen in 2005 ook zo’n kandidaat, maar deze bond snel zelf mensen aan zich.

Toch vormt het conservatieve kamp geen eenheid. Zo twijfelde Ari Larijani, de voorzitter van het Iraanse parlement, aan de neutraliteit van de Raad van Hoeders die de verkiezingsresultaten moeten beoordelen, al trok hij zijn kritiek later in.

‘De oude elite mag Ahmadinejad niet, maar ze durven niet tegen de leider in te gaan’, zegt Ali Ansari, hoogleraar aan het Instituut voor Iraanse Studies in Schotland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden