Ahmadinejad haalt uit

De Verenigde Staten zijn volgens de Iraanse leider de ‘hoofdverdachte’ bij de verspreiding van kernwapens...

Van onze correspondent Diederik van Hoogstraten

NEW YORK De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft maandag (niet voor het eerst) uitgehaald naar de VS, die hij in New York de ‘hoofdverdachte’ noemde bij de verspreiding van kernwapens. Hij zei ook dat Nederland zijn kernwapens moet ontmantelen. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken noemde de rede van Ahmadinejad ‘ongefundeerd en onaanvaardbaar’.

Het Witte Huis omschreef de rede bij de Verenigde Naties als ‘voorspelbaar’, en hekelde de ‘wilde aantijgingen’ van de Iraniër.

Ahmadinejad sprak de VN toe bij het begin van de vijfjaarlijkse conferentie tegen de verspreiding van atoomwapens, die hij als enige regeringsleider bijwoont. Namens de VS was minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken in New York bij de veertigste verjaardag van het non-proliferatieverdrag (NPT).

Zij hekelde Irans weigering om openheid van zaken te geven over zijn nucleaire plannen en zei dat Iran het NPT in gevaar brengt. Clinton voorspelde echter dat Iran er niet in zal slagen om de wereld te verdelen.

Vooraf had Clinton gezegd dat Ahmadinejad alleen naar New York kwam ‘om de aandacht af te leiden en verwarring te zaaien’. Zij concentreerde zich maandag op de gevaren van nucleair terrorisme en het streven naar een kernwapenvrije wereld. Clinton benadrukte dat de VS voorop lopen in de drie pijlers van het NPT: ontwapening, energie voor vreedzaam gebruik, en non-proliferatie. Ook zullen de VS verdragen ondertekenen voor ‘kernwapenvrije zones’ in diverse delen van de wereld, zei Clinton. En vanaf nu maken de VS openbaar hoeveel atoomwapens het land heeft (op dit moment 5.113) en hoeveel er zijn ontmanteld.

Nieuwe economische sancties tegen Iran hangen in de lucht. De Amerikaanse regering probeert om Rusland en China aan boord te krijgen; deze twee leden van de Veiligheidsraad kunnen een veto uitspreken over sancties. In dat geval zullen de EU en de VS samen tot nieuwe sancties overgaan.

De conferentie volgt kort op het recente, Amerikaans-Russische verdrag om de voorraden kernwapens te verminderen, en op de topconferentie die president Obama onlangs in Washington organiseerde om de proliferatie van atoomwapens tegen te gaan. Voor de Amerikaanse regering is non-proliferatie en ontwapening een topprioriteit. De kernproeven van Noord-Korea en de onduidelijkheid over de plannen van Iran zijn Obama een doorn in het oog.

De Iraanse president ontkende dat zijn land iets verhult en herhaalde dat zijn nucleaire programma vreedzame doeleinden heeft. Hij riep op tot de verwijdering van de Verenigde Staten uit het bestuur van het atoomagentschap van de VN (IAEA). ‘Hoe kunnen de VS bestuurslid zijn, terwijl het land wapens tegen Japan heeft gebruikt?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden