Ahmadinejad bezoekt Latijns-Amerika

Nu het Westen de druk op Iran steeds verder opvoert, hoopt de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad politieke en economische steun te vinden in Latijns-Amerika. Maandag begon Ahmadinejad een vijfdaagse rondreis langs bevriende staatshoofden in Venezuela, Nicaragua, Cuba en Ecuador. In zijn kielzog volgen honderd Iraniërs, onder wie vier ministers van de islamitische republiek.

AMSTERDAM - Evenals Ahmadinejads vier eerdere reizen naar Latijns-Amerika was de eerste halte op zijn tournee Venezuela. In Caracas had Ahmadinejad een hartelijke ontmoeting met president Hugo Chávez, die geregeld dezelfde felle anti-Amerikaanse retoriek bezigt als de Iraanse president. Ook de voorbije dagen haalde Chávez hard uit naar de Verenigde Staten. Zo liet Chávez zondag, na maanden afwezigheid vanwege zijn behandeling voor kanker, tijdens zijn eerste optreden in zijn tv-show Aló Presidente weten 'vereerd te zijn met het bezoek van Ahmadinejad ' en 'hard te lachen om de kritiek uit Washington'.


De VS riepen vorige week de landen in Latijns-Amerika op 'hun banden met de Iraanse president niet te versterken'. Ook belden medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de autoriteiten van de vier landen die Ahmadinejad bezoekt om nadrukkelijk te waarschuwen voor de gevolgen van hun eventuele steun. Zo wezen de Amerikanen op de eind december door president Barack Obama getekende wet die met nieuwe sancties dreigt tegen alle financiële instellingen die handel drijven met de Centrale Bank van Iran.


De wet heeft tot doel de Iraanse olie-inkomsten te verminderen als de islamitische republiek blijft weigeren een einde te maken aan zijn omstreden nucleaire programma. De VS vrezen dat Iran werkt aan een kernbom. Teheran houdt vol dat het programma slechts bedoeld is voor het opwekken van energie en medische doeleinden. Ook de lidstaten van de Europese Unie vergaderen eind deze maand of er extra sancties, waaronder een olie-embargo, tegen Iran moeten komen.


Maar de vier Latijns-Amerikaanse landen op Ahmadinejads reisagenda lijken niet erg onder de indruk van de Amerikaanse dreigementen. Dus zal de Iraanse president aanwezig zijn bij de beëdiging van de Nicaraguaanse president Daniel Ortega, die in november werd herkozen. En ook zal hij hartelijk worden ontvangen voor zakelijke deals door de linkse presidenten Raúl Castro van Cuba en Rafael Correa van Ecuador.


De vraag is echter wat deze landen 'in de achtertuin van Amerika' daadwerkelijk kunnen betekenen voor Ahmadinejad, die ook in Iran zelf onder druk staat. Alle vier de landen van het Bolivariaans Alternatief voor de Amerika's (het linkse samenwerkingsverband ALBA) spelen internationaal politiek en economisch een marginale rol. Bovendien hebben de grootmachten op het Latijns-Amerikaanse continent, Brazilië, Mexico en Argentinië, de laatste tijd juist nadrukkelijk afstand van Iran genomen.


Zo heeft de Braziliaanse president Dilma Rouseff 'het onrecht en misbruik van vrouwen in Iran' aan de kaak gesteld en opgeroepen 'tot meer actie tegen de schending van mensenrechten' in de islamitische republiek. Terwijl Argentinië al jaren overhoop ligt met Iran vanwege een aanslag in 1994 op een Joods cultureel centrum in Buenos Aires.


Wie destijds achter de aanslag zat waarbij 85 doden vielen, is nooit helemaal opgehelderd. Maar de Argentijnse justitie heeft wel een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Iraanse ex-president Rafsanjani en acht andere hooggeplaatste Iraniërs.


Opmerkelijk genoeg vergezelt een van de aangeklaagden, de huidige minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi, Ahmadinejad nu op zijn rondreis door Latijns-Amerika.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden