AH verliest pin-korting bij Interpay

De korting die Ahold krijgt op de verwerking van betalingen met pinpas staat op de tocht. Interpay, de organisatie die de pinbetalingen afhandelt, staat na een gerechtelijke uitspraak onder druk een tien jaar oude overeenkomst daarover met zijn grootste klant op te zeggen....

De president van de rechtbank in Utrecht kwam vrijdag tot de conclusie dat Interpay mogelijk misbruik maakt van zijn machtspositie als enige aanbieder van elektronisch betalingsverkeer. De rechter deed dat in een kort geding dat Superunie had aangespannen tegen de organisatie.

Superunie, een inkoopcombinatie van kleine regionale supermarktketens als Komart, Sperwer, Vomar en Dekamarkt, wil dat haar leden dezelfde korting op pinbetalingen krijgen als Ahold. De winkels kunnen nu alleen maar op een algemeen bulktarief rekenen, dat Interpay toekent aan alle grote klanten.

Superunie noemt die ongelijkheid in strijd met de Nederlandse wet op de mededinging en de Europese concurrentiewetgeving.

Een woordvoerder van Interpay zegt dat de overeenkomst met Ahold uit 1992 stamt, toen de omstandigheden anders dan nu waren. 'Ahold garandeerde ons destijds 45 miljoen pinbetalingen .' Beaned, de voorganger van Ipay, had baat bij zulke afspraken, omdat tien jaar geleden het pinnen alleen maar verlies opleverde.

Het lagere tarief voor verwerking van de elektronische betalingen moest Ahold compenseren voor investeringen die het bedrijf zou gaan doen in zijn infrastructuur, zoals aangepaste kassa's.

Superunie heeft zich pas in 1996 aangesloten bij Interpay, toen de Nederlander gewend was geraakt aan het betalen met de pinpas. De inkoopcombinatie kwam echter alleen in aanmerking voor het zogeheten staffeltarief, een lagere prijs die Interpay zijn grote klanten gunt als ze veel pinbetalingen verrichten.

Tegen de ongelijke behandeling spande Superunie een kort geding aan. De kleine supermarkten zeggen voor 1,86 miljoen euro te zijn benadeeld. Ze eisten voor de Utrechtse rechtbank dezelfde korting als Albert Heijn.

De rechtbank heeft die vordering afgewezen, omdat een kort geding te weinig ruimte biedt om na te gaan of er van oneerlijke concurrentie sprake is. Het is nog onduidelijk of Superunie een bodemprocedure zal beginnen om alsnog de extra verlaging van de tarieven af te dwingen.

Interpay zegt met Ahold - zijn grootste klant - in gesprek te zijn over de overeenkomst uit 1992. 'Dat waren we al voor Superunie naar de rechter stapte', aldus de woordvoerder. Er is volgens hem nooit een limiet aan de tijdsduur van de afspraken met Ahold gesteld.

Interpay ligt al langer onder vuur vanwege zijn monopolie op het elektronisch betalingsverkeer in Nederland. MKB Nederland klaagt al jaren dat winkeliers teveel moeten betalen voor de verwerking van pintransacties.

De belangenclub voor het midden- en kleinbedrijf heeft vorig jaar zijn klachten voorgelegd aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Directe aanleiding waren de kosten die Interpay rekende voor de aanpassing van de pinautomaten voor de komst van de euro. De uitkomst van dat onderzoek is nog niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden