AH moet privacybeleid bonuskaart aanpassen

Albert Heijn stond met zijn bonuskaart op het punt om privacyregels te overtreden. Dat stelt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in een onderzoek naar het systeem van de bonuskaart van AH.

AMSTERDAM - De privacykwestie frustreert AH's plannen voor persoonlijke aanbiedingen al bijna een jaar. In januari wilde het bedrijf met een proef van het zogeheten Mijn Bonus beginnen. De supermarktketen verstuurde een brief aan een miljoen klanten waarin om toestemming voor het gebruik van naam- en adresgegevens voor persoonlijke aanbiedingen en acties werd gevraagd.


Albert Heijn kreeg van verscheidene klanten kritiek op het privacybeleid. Bovendien begon het CBP een onderzoek naar de operatie Mijn Bonus. Daarop besloot Albert Heijn in de zomer de proef met het systeem voorlopig te staken. Volgens een woordvoerder zijn er dan ook geen persoonlijke aanbiedingen gedaan. Alleen in een eerder stadium zijn kleinschalige proeven gedaan, zegt zij.


Het CBP had twee bezwaren tegen het systeem van Mijn Bonus. Het bedrijf vroeg zijn klanten weliswaar om toestemming, maar deed dat niet nadrukkelijk genoeg. Zo was er op de website van Albert Heijn een formulier dat kon worden ingevuld, waarvan het vakje 'ja' al was ingevuld. Ook wordt Albert Heijn verweten niet genoeg informatie te hebben verstrekt over het gebruik van de adres- en aankoopgegevens.


Daarnaast vindt het CBP dat de anonimiteit van de anonieme Bonuskaart niet is gegarandeerd. Op de anonieme bonuskaart staan geen gegevens zoals naam, adres en mailadres. Maar zodra een klant met zo'n kaart een aankoop doet bij AH's webwinkel, zijn die gegevens wel te koppelen. Datzelfde geldt als de klant besluit zijn Air Miles-kaart te koppelen aan de Bonuskaart, of als de klant een account heeft bij de mobiele app Appie, en zelfs als iemand een klacht indient over een transactie in de winkel.


De woordvoerder van Albert Heijn laat weten dat het Mijn Bonus-programma nu weer vooruit kan. 'We gaan het zeker doen, maar we kunnen nog niet zeggen wanneer', zegt zij. Hoeveel schade het uitstel, dat inmiddels al een half jaar beloopt, heeft opgeleverd, is niet bekend.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden