AH berispt na stukje over 'genetische' soja

De Reclame Code Commissie heeft Albert Heijn gekappitteld over een artikeltje over gemanipuleerde soja in het 'thuisblad' AllerHande. Albert Heijn is boos en overweegt in hoger beroep te gaan....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In AllerHande van 2 februari schreef Albert Heijn onder meer dat de Europese Unie, de Nederlandse overheid en de consumentenbond de genetisch gemanipuleerde soja 'uitgebreid getoetst en goedgekeurd' hebben. Ook zou voor de productie van 'gemodificeerde' soja minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

De Natuurwetpartij, een politiek partij die zich baseert op de transcedente-meditatieleer van de maharishi Yogi, diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie (RCC). Deze heeft Albert Heijn gesommeerd voortaan niet meer op zo'n manier reclame te maken.

Het bewuste artikel is volgens Albert Heijn niet opgezet als reclame, maar als 'zuivere, objectieve informatie'. Daarbij werd voor verdere inlichtingen zelfs verwezen naar de Consumentenbond. 'Als dit al niet meer mag, dan kun je nooit meer voorlichting geven', moppert de woordvoerder. AH voelt zich 'gestraft voor openheid' en overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Reclame Code Commissie.

De RCC is echter van oordeel dat het wel degelijk om een reclameboodschap gaat. AllerHande is volgens de voorpagina 'Thuisblad' van AH, uitgegeven door de keten zelf, zonder onafhankelijke redactie. Het gewraakte stukje is wervend voor de producten met gemanipuleerde soja die AH verkoopt.

Volgens de RCC heeft Albert Heijn de indruk gewekt alsof de EU, de overheid en de consumentenbond zelf de soja onder de microscoop hebben gelegd. AH beweert dat 'toetsen' een minder vergaande betekekenis heeft dan 'testen'.

De RCC vindt ook dat AH had moeten zeggen dat, áls er chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, er bij de teelt van gemanipuleerde soja minder van dergelijke middelen worden gebruikt. De Natuurwetpartij had opgemerkt dat er bij mechanische onkruidbestrijding helemaal geen chemische middelen worden ingezet.

Tenslotte heeft Albert Heijn ook gejokt dat 'in de Verenigde Staten, waar de Nederlandse soja vandaan komt, de sojaplant sinds kort genetisch gemodificeerd' wordt. Ten eerste komt niet alle Nederlandse soja uit de VS en wordt slechts 15 procent van de Amerikaanse soja genetisch gemanipuleerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden