Agressieve stijl Nederlanders leidt tot begeerde wereldtitel

VELDHOVEN - Nederland is wereldkampioen bridge. Superlatieven schieten te kort, zaterdagmiddag in de wandelgangen van hotel De Koningshof in Veldhoven. De helden krijgen in het auditorium een staande ovatie van vijftienhonderd bridgeliefhebbers.

Na twee weken van ingehouden adem en opgespaarde emotie is de ontlading groot. Bridgers zijn bedaarde mensen, bridge is ratio, emotie dient tijdens het spelen beteugeld te blijven. Maar de eerste plaats op het WK doet zelfs bridgers uit de ban springen.

Het donkere auditorium diende twee weken lang als publieke tribune, grote schermen gaven de strijd weer in cijfers en beeld. De geur van spanning en opwinding hangt nog in de zaal als de kampioenen zich eindelijk tonen aan het publiek.

Ongeacht de leeftijd klimmen de supporters op stoelen om elke glimp van de winnaars op te vangen. Captain Eric Laurant zet in: 'We are the champions.' Het publiek valt bij. Ook de nummer twee, team USA-2, krijgt applaus. Captain Curtis Cheek toont zich een sportieve verliezer. 'Als er iemand geluk heeft, zijn wij het. Jullie speelden ongelooflijk goed en zijn de verdiende kampioen.'

Begin vorige week speelde Nederland de halve finale tegen titelverdediger Italië, een cruciale wedstrijd. Bas Drijver: 'We hebben eigenlijk twee finales gespeeld. Italië was de gedoodverfde favoriet. Ze hebben ook totaal gehakt gemaakt van USA-1 in de wedstrijd om de derde plek.' De halve finale tegen Italië bleef tot aan de laatste set spannend. Team USA-2 was een minder geduchte concurrent, alleen de eerste finaledag konden de Amerikanen meekomen. De Nederlanders behaalden op dag twee een voorsprong van ruim zeventig punten. Op dag drie liep Amerika in, maar het gat was te groot om te dichten; eindstand: 300-255.

Bridge is topsport, vraag het iedere liefhebber. Simon de Wijs legt uit: 'Overdag zit je vol adrenaline, te veel. Slapen doe je nauwelijks meer, maar als je wint voelt het allemaal prima.' De Wijs vormt een paar met Bauke Muller, de oudste van het team (49) en de enige van de zes die in 1993 ook al wereldkampioen werd, toen in Chili. De andere paren zijn Sjoert Brink en Bas Drijver, en Louk Verhees en Ricco van Prooijen.

Zes jaar geleden begonnen ze aan de voorbereiding onder begeleiding van captain Eric Laurant en coach Anton Maas. Het team is relatief jong met een gemiddelde leeftijd van 37 jaar. Hoewel de Nederlandse bridgebond naarstig strijdt tegen de vergrijzing, spelen niet veel senioren op het hoogste niveau. De Wijs: 'Voor bridge heb je ervaring en energie nodig.' Drijver: 'Er zijn maar weinig topbridgers van 65-plus. Het Amerikaanse team is nog jonger dan wij.'

Brink: 'Tijdens de finale van het WK voetbal tussen Nederland en Spanje zaten er tachtigduizend man in het stadion. Naar onze finale keken naast het publiek hier ook vijftigduizend mensen op internet. Ik voelde me een beetje in dat stadion.' Toen Italië werd verslagen wist Brink dat de titel niet kon uitblijven. 'We kwamen de wedstrijdkamer uit. Eric zei: we hebben 'm. Mijn vader gaf me een knuffel en begon te huilen. Dat heb ik hem nog nooit zien doen.'

Het paar Brink en Drijver bracht een nieuwe, agressieve speelstijl naar het toernooi. Brink: 'Ooit heeft iemand bedacht: zo moet je bridgen en dat speelde iedereen. Daar hebben wij een eind aan gemaakt. De Drink-files (van Drijver en Brink, red.) zijn zo vernieuwend en gaaf, iedereen wil het hebben. De Amerikanen zijn daar op hun manier ook mee bezig: spelen met agressie en druk. Het is goed dat de finale tussen deze twee teams was. Dit is het nieuwe bridge.'

De Nederlandse vrouwen haalden ook het podium. Ze eindigden als derde. Het is een gemêleerd, maar hecht team. Marion Michielsen (26) is de jongste. Zij speelde met Laura Dekkers. Routinier Bep Vriend (65) is de oudste. Haar partner is Carla Arnolds. Het derde paar is Jet Pasman en Anneke Simons.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden