Agressieve partner moet veel eerder aangepakt

Politie en justitie moeten een man die zijn partner mishandelt preventief aanpakken . Een verdachte van huiselijk geweld zou uit huis moeten worden geplaatst, zodat niet het slachtoffer hoeft te vluchten....

Van onze verslaggeefster

Dat heeft het PvdA-Kamerlid A. van der Hoek vrijdagavond voorgesteld in de Balie in Amsterdam tijdens een debat over huiselijk geweld.

Van der Hoek pleit ervoor in het straf- of civiele recht naar mogelijkheden te zoeken om een verdachte uit huis te plaatsen. Zoals in Oostenrijk, waar de politie een verdachte zeven dagen uit huis kan zetten.

Het begrip huiselijk geweld staat nu niet in het Wetboek van Strafrecht. Over twee weken zal Van der Hoek, tevens voorzitster van de Landelijke Werkgroep Huiselijk Geweld, advies uitbrengen aan de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Jaarlijks worden tussen de veertig en zestig vrouwen gedood door hun (ex-)man. Uit onderzoek blijkt dat ruim 10 procent van de vrouwen herhaaldelijk slachtoffer is van ernstige mishandeling. Zo'n 7 à 8 procent doet aangifte; in 1 procent komt het tot een veroordeling.

In de Balie werd een strafzitting nagespeeld die de hiaten in de wetgeving blootlegde .

De zitting was gebaseerd op een bestaand proces van een cliënt van de Amsterdamse advocaat B. Ficq. Lot van der A. werd jarenlang door haar man Joop mishandeld. Toen zij van hem scheidde, werd het geweld erger. Aan een contactverbod hield Joop zich niet. Hij bedreigde niet alleen Lot met een pistool, maar ook haar ouders. Bij een confrontatie in Lots huis stak zij hem met een vleesmes in zijn rug.

In de Balie eist officier van justitie S. Van der Bas drie jaar celstraf voor onder meer poging tot moord. Volgens advocaat Ficq, die vrijspraak vraagt, had Lot het 'recht om een strafbaar feit te plegen tegen haar kwelgeest'. De politie had Lot immers niet beschermd.

Bij 'eenvoudige mishandeling' of huisvredebreuk kan een verdachte alleen in verzekering worden gesteld als hij op heterdaad wordt betrapt. Pas wanneer sprake is van bedreiging met een misdrijf of poging tot doodslag kan de man worden ingerekend.

'De politie meent dat bedreiging alleen geen handvatten biedt om op te treden', zegt Ficq tijdens het debat. Volgens haar kan de politie bewijsmateriaal vergaren wanneer aangifte wordt gedaan. Zo had de 'echte' Lot er bij de politie op aangedrongen microfoons in haar huis te plaatsen . De politie weigerde dit 'onder het mom van schending van de privacy van haarzelf'.

'Dat bevreemdt mij bijzonder', aldus Ficq. 'Het komt niet voort uit onwil, maar door gebrek aan kennis', zegt M. Houwen van de Amsterdamse politie. Volgens haar is het aan de politiek om dat op de agenda te zetten.

Kamerlid Van der Hoek pleit ervoor zowel de politie als het Openbaar Ministerie te onderwijzen in de mogelijkheden mishandeling aan te pakken. Daarnaast moeten zij samenwerken met de hulpverlening om tot een 'gecoördineerde aanpak te komen', zoals in sommige gemeenten al gebeurt. Zo verwijst de wijkagent in Utrecht een verdachte onder 'drang' door naar een therapeut.

In het geval van Lot van der A. stond de politie machteloos toe te kijken. Een agent had zelfs op zijn pistool geklopt met de woorden: 'Lot, er is maar een manier om dit op te lossen.' Desalniettemin veroordeelt raadsheer P. Huisman Lot tot achttien maanden celstraf waarvan zes voorwaardelijk voor poging tot doodslag.

Het publiek in de Balie reageert met afgrijzen. De werkelijke Lot kreeg een nog hogere straf: 24 maanden, waarvan acht voorwaardelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden