Agressieve fondsen uitzondering

Overnames gaan niet ten koste van werkgelegenheid...

Van onze verslaggever Douwe Douwes

den haag De agressieve activiteiten van durfkapitalisten bij bedrijven als Stork en ABN Amro zijn een uitzondering. Het negatieve beeld van deze beleggers strookt niet met de werkelijkheid. Dat schrijft minister Bos van Financiën aan de Tweede Kamer. Hij baseert zich op een onderzoek van de Erasmus Universiteit, die op zijn verzoek in kaart heeft gebracht wat private-equity-fondsen en hedgefondsen doen.

Uit het rapport rijst het beeld op dat durfbeleggers een nuttige rol in de economie spelen. ‘Voorvallen die tot zorgen hebben geleid, zijn niet representatief voor de gehele private-equity- en hedgefondssector’, concluderen de onderzoekers. Bovendien is de veronderstelling onjuist dat overnames door deze beleggers ten koste gaan van de werkgelegenheid.

Het aantal overnames door durfkapitalisten valt in het niet bij overnames door ‘echte’ bedrijven – vaak branchegenoten. En als het al tot overnames komt, gebeurt dat vaak met instemming van het management. Vijandige overnames door durfkapitalisten zijn een uitzondering.

De overnameperikelen rond Stork, maar met name die rond ABN Amro, hebben veel politici een ongemakkelijk gevoel bezorgd. Het spel rond ABN Amro begon pas nadat het hedgefonds TCI zijn ongenoegen over het functioneren van de bank bij bestuursvoorzitter Groenink had neergelegd. Mede naar aanleiding daarvan organiseerde de Kamer in april een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van de financiële sector, de wetenschap en het bedrijfsleven.

Ook toen was het beeld dat excessen zoals bij PCM niet de regel zijn. Het Britse private-equity-fonds Apax liet de uitgever van onder meer de Volkskrant na twee jaar achter met een schuldenlast van tientallen miljoenen. ‘Private-equity-investeringen met als doel snelle winst te behalen zonder daarbij toegevoegde waarde voor het bedrijf te creëren, zijn zeldzaam’, schrijft Bos.

Hij heeft dan ook geen behoefte aan extra regelgeving voor de opkoopfondsen. Wel wil hij beter toezicht op de banken die de beleggers financieren, zoals meer internationale samenwerking tussen de toezichthouders.

Eerder heeft Bos maatregelen aangekondigd die aandeelhouders moeten dwingen meer duidelijkheid te geven over hun intenties. Zo wordt de meldingsdrempel voor aandelenbezit drie in plaats van vijf procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden