Agrariërs krijgen toezegging fractievoorzitters na verstoren verkiezingsbijeenkomst Kamer beziet schaderegeling boeren opnieuw

De Tweede Kamer gaat zich opnieuw buigen over de schaderegeling voor agrariërs die gedupeerd zijn door de hoge waterstanden op de rivieren....

Van onze verslaggever

ARNHEM

De verstoring van de verkiezingsbijeenkomst in het provinciehuis was dinsdag al voorbereid voor het geval woensdagmiddag een gesprek tussen premier Kok, minister Van Aartsen van landbouw en een delegatie van de agrariërs zou mislopen.

De boeren eisen volledige vergoeding van de kosten die het gevolg zijn van overstromingen en de evacuatie. Het kabinet wil niet verder gaan dan vergoeding van 65 procent voor agrarische bedrijven die voor het eerst door de wateroverlast zijn getroffen en 90 procent voor de boeren die in 1993 daarmee ook al hadden te kampen.

In het anderhalf uur durende gesprek kregen de boeren inderdaad niet wat ze wensten. Premier Kok had tevoren al gezegd dat hij alleen wilde luisteren.

In een daaropvolgende bliksemactie werden de gedupeerde boeren in het rivierenland gemobiliseerd. Zo verzamelden zich in Boven-Leeuwen een paar honderd boeren, die daar te horen kregen dat ze naar de Rijnhal in Arnhem moesten. Op die plaats werden ze samen met collega's uit andere polders in elf grote vrachtwagens geladen en naar het provinciehuis gereden.

Op het provinciehuis was men niet op de hoogte van de komst van de boeren. Met spoed werden de hekken gesloten. De boeren eisten toegang tot de voor het publiek toegankelijke ruimten. Anders zouden ze met geweld naarbinnen gaan. Daarop gingen de hekken weer open.

Joelend en 'honderd procent' scanderend overvielen ze de aanwezige provinciale politici en kregen ze zendtijd op de televisie. Ze eisten daarbij een gesprek met de fractievoorzitters van de grote partijen. Die arriveerden later via de zij-ingang. Ze toonden zich bereid de schaderegeling opnieuw te bezien, op voorwaarde dat hun televisiedebat niet zou worden verstoord.

Woordvoerder Van den Brink van het actiecomité Honderd Procent was tevreden met het resultaat. 'We hebben niet helemaal bereikt wat we wilden. Maar alle goede dingen komen langzaam. Het wordt honderd procent.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.