Agnel dankt Bowman met goud

Yannick Agnel heeft dinsdag de wereldtitel veroverd op de 200 meter vrije slag. Hij zegevierde in een tijd van 1.44,20. De Amerikaan Conor Dwyer werd tweede in 1.45,23, de Rus Danila Izotov derde in 1.45,59.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

BARCELONA - Ruim een maand geleden nam Yannick Agnel het vliegtuig naar de Verenigde Staten. Hij, de Franse zwemvedette van het olympische jaar 2012, verliet zijn coach Fabrice Pellerin in Nice. Agnel koos voor een verbintenis met de man die zwemlegende Michael Phelps naar achttien gouden medailles coachte, Bob Bowman.

Bowman, die de wereld had rondgereisd om buitenlandse collega's te onderwijzen en eigenlijk had willen stoppen, ontving de jonge Fransman met open armen in Baltimore. Hij liet hem een tandem vormen met Conor Dwyer, een lange vent die vorig jaar in de gouden 4 x 200 meterploeg van de VS zwom.

Agnel, met de blik van verbijstering van die dag nog op het gezicht: 'Bowman zei: wij maken jullie één en twee bij de WK in Barcelona.'

Dinsdag was het zo ver. Agnel, de olympisch kampioen op die afstand die wanhopig zocht naar zijn vorm, werd wereldkampioen. Op het erepodium werd hij geflankeerd door Dwyer. De voorspelling van Bowman was uitgekomen.

Agnel, 21, kon het niet geloven, zei hij. De estafetterace van zondagavond was een verzoeking geweest. Als startzwemmer van de 4 x 100 vrij bracht hij met een matige tijd (48,76) het Franse kwartet in grote problemen. Frankrijk lag zevende. De wereldtitel werd gered door de drie sprintwonders na hem.

'Ik voelde me afschuwelijk', zei Agnel dinsdag. Hij, het van god gegeven talent, was vorig jaar in Londen de redder geweest van het Franse sprintgeweld in de aflossing. Nu was hij de drenkeling. 'Het was echt heel slecht. Ik heb mijn plaats voor de individuele 100 meter vrije slag graag afgestaan aan Fabien Gilot. Hij is veel beter dan ik.'

In de series en de halve finales van de 200 vrij leek Agnels vormcrisis voort te duren. Hij koerste 4 seconden boven zijn eigen toptijd en mocht in baan 7 starten, normaliter een plek voor de kanslozen. Dwyer startte in baan 2, ook ver van de bepalende middenbanen (4 en 5).

In de race deed Agnel iets dat hij van zijn nieuwe Amerikaanse vrienden en van Bowman had geleerd. 'Ik voelde me ellendig. Wat moest ik met die 1.47'ers? Maar de Amerikanen zeiden: doe als je altijd doet, Yannick, be cool, relax. Het komt goed. Ik vertrok snel. Ik zou wel zien waar ik eindigde.'

Het werd de winnende tijd, 1.44,20, de vierde tijd uit de geschiedenis van textielpakken, achter Phelps, Thorpe en Agnel (Spelen 2012) zelf. De Fransman zei dat hij het op de Amerikaanse manier had gedaan. 'Fransen zijn zo serieus, te serieus. Amerikanen doen dat anders. Die geloven onvoorwaardelijk in zichzelf. Missy Franklin (de Amerikaanse die in Barcelona al twee gouden medailles won, red.) wil dat ik haar telkens omarm. Omdat ik haar energie geef. Waarom zou je zo verkrampt doen, als je een heel jaar hebt getraind voor deze grote wedstrijd. Je kunt beter genieten.'

Het zilver van Dwyer was nog verrassender. Hij was in de halve finales maar 0,26 sneller geweest dan de Nederlander Verschuren die als gedeeld achtste besloot af te zien van een extra wedstrijd tegen de Australiër McEvoy. Dwyer had van zijn oude teamgenoot Phelps een sms gekregen. 'Je zwemt als een wijf', had hij hem gestuurd. Durven moest hij. De aanmoediging van Phelps bleek het recept voor zilver.

Dwyer wilde niets zeggen over de geruchten dat Phelps mogelijk terugkeert als wedstrijdzwemmer. Agnel tolde van enthousiasme over de mogelijkheid van een terugkeer van The Baltimore Bullet. 'Dat is fucking cool.' Die uitlating verbeterde hij met een sorry in 'shocking cool'.

Agnel verklaarde het geweldig te vinden als hij in de komende drie jaar, 'mijn nieuwe avontuur', Michael Phelps zou aantreffen in het bad. De Fransman lijkt nu de zwemmer die de Amerikanen zullen trachten te imiteren. Hij was ooit zo dun als een plank, maar heeft nu iets meer vorm gekregen. In zijn nieuwe omgeving is hij in een maand tijd opgebloeid. Over drie jaar, in Rio, kan hij opnieuw de Franse olympische campagne leiden.

De Nederlandse Femke Heemskerk verliet vorig jaar Frankrijk, om haar loopbaan voort te zetten in Nederland, bij Marcel Wouda in Eindhoven. De proeve van bekwaamheid op de 200 meter vrij eindigde dinsdag in een forse tegenvaller. Ze werd elfde in de halve finales, in 1.56,89. Twee jaar geleden ging ze als nummer één de finale van de WK in Shanghai binnen. Haar tijd was toen 1.55,54, nu nog het Nederlandse record.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden