Agenten VS krijgen camera op het lichaam

President Obama heeft het Congres om ruim 210 miljoen euro gevraagd om onder andere agenten uit te rusten met lichaamscamera's. Obama wil dat 50 duizend agenten worden uitgerust met een camera. Een nieuwe commissie moet verder adviseren over verbetering van de werkwijze van de politie.

Redactie
Arrestatie van een demonstrant zondag in St. Louis. Beeld AFP
Arrestatie van een demonstrant zondag in St. Louis.Beeld AFP

Met deze maatregelen reageert de president op de rellen in Ferguson bij St. Louis. Het vertrouwen in de politie, liep een flinke deuk op, nadat daar in augustus een blanke agent een zwarte tiener had doodgeschoten. Obama maakte de voorstellen vandaag bekend in het Witte Huis, in aanwezigheid van strijders voor de burgerrechten en politie-agenten.

De camera's moeten registreren hoe de politie omgaat met burgers, in het bijzonder bij harde confrontaties. De camera's gaan zo'n 60 miljoen euro kosten. De agent die de 18-jarige Michael Brown doodschoot in Ferguson, was niet uitgerust met zo'n camera. Volgens diverse getuigen werd Brown neergeschoten toen hij zijn handen in de lucht had. Volgens het OM werd dit echter tegengesproken door andere agenten. De familie van Brown pleitte vorige week, nadat de agent niet werd vervolgd, voor het uitrusten van agenten met camera's. De maatregel van Obama is echter een druppel op een gloeiende plaat. In de VS waren er in 2012 zo'n 780 duizend agenten aan het werk.

Obama zei maandag dat er niet wordt getornd aan het leveren van zware wapens en voertuigen aan politiedepartementen. Hiermee lijkt hij terug te komen van een uitspraak die hij deed na de onrust in Ferguson eerder dit jaar. 'Er is een groot verschil tussen ons leger en onze politie en de grens tussen die twee moet niet vervagen', zei de president toen. De agenten in Ferguson waren in augustus met groot machtsvertoon uitgerukt. Door onder meer de inzet van pantservoertuigen was het soms moeilijk te zien of het om politieagenten of militairen ging.

Een demonstrant in Ferguson protesteert met zijn handen in de lucht. Beeld AFP
Een demonstrant in Ferguson protesteert met zijn handen in de lucht.Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden