nieuwsgeweld tegen politie

‘Agenten veel vaker slachtoffer van geweld tijdens de jaarwisseling’

Politiemensen hebben tijdens de jaarwisseling met veel meer geweld te maken gehad dan eerder werd aangenomen. Uit een onderzoek van de Centrale Ondernemingsraad (COR) onder agenten blijkt dat 326 agenten te maken hebben gehad met een vorm van geweld tijdens Oud en Nieuw. Eerder meldde het politiekorps 59 geweldsincidenten. 

Agenten van de politie in Rotterdam verrichten een arrestatie vanwege wapenbezit tijdens de jaarwisseling 2017-2018.Beeld ANP

Volgens de Centrale Ondernemingsraad van de politie was er rond de jaarwisseling 120 keer sprake van fysiek geweld, in de overige 206 gevallen ging het om verbaal geweld. Wat COR-voorzitter Rob den Besten betreft  kan je de jaarwisseling ‘geen feestje meer noemen’. ‘Wij hadden al sterk het vermoeden dat de eerder verschenen cijfers niet volledig waren. Er hebben ongeveer 6.500 mensen gewerkt met de jaarwisseling. Van onze respondenten zijn er al 326 met geweld geconfronteerd. Het werkelijke aantal zal dus hoger liggen. Dat moet afgelopen zijn.’ Aan de enquête hebben 3.426 politiemedewerkers meegedaan.

Uit de enquête blijkt eveneens dat 94 procent van de agenten een geweldincident niet meldt. Als reden geven ze aan dat het incident ‘te klein’ was en dat de meldingsprocedure te omslachtig is. Ook vindt een deel van de agenten dat geweld nou eenmaal bij het beroep hoort.

Veiligheidsbrillen

Wat de COR betreft moet er een ‘fundamentele herbezinning op de jaarwisseling’ komen ‘zodat we deze traditie veilig en feestelijk in stand kunnen houden’. De ondernemingsraad wil onder meer een app zodat agenten incidenten makkelijker kunnen melden, ook willen de agenten betere veiligheidsbrillen en gehoorbescherming.

Vorige week kondigde minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) al aan dat hij geweld tegen hulpverleners strenger wil bestraffen. Wie een poging doet een agent te mishandelen, kan in de toekomst niet langer alleen een taakstraf krijgen. Dekker wil het taakstrafverbod uitbreiden om duidelijk te maken dat geweld ‘tegen functionarissen met een publieke taak onacceptabel is’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden