Agenten met bodycam, goed idee?

Steeds meer agenten krijgen kleine camera's op hun uniform gespeld. Goed idee?

Beeld Hollandse Hoogte

'Halt of ik schiet' krijgt vanaf dit jaar een extra betekenis. De politie kondigde onlangs een grootschalige proef aan om agenten uit te rusten met zogeheten bodycams. Die schieten videobeelden van wat zich afspeelt voor de agent tijdens zijn of haar werkzaamheden.

Achterliggend idee: oproerkraaiers zouden zich minder misdragen wanneer ze weten dat agenten hen filmen. Bovendien zouden ook agenten zich mogelijk beter gaan gedragen in de wetenschap dat de camera rolt, bijvoorbeeld door minder etnisch te profileren of geweld te gebruiken.

De discussie over bodycams doet me denken aan de periode eind jaren '90 toen het televisieprogramma Big Brother werd aangekondigd. Ook toen klonk het argument dat mensen zich spontaan keurig gaan gedragen wanneer ze continu gefilmd worden. Duizend reality soaps later weten we wel beter.

Nederland is niet het eerste land dat bodycams uittest. Onlangs publiceerde European Journal of Criminology een overzichtsstudie van buitenlandse experimenten met deze camera's. Toeval bepaalde of agenten aan het begin van hun werkweek een camera kregen opgespeld of niet. De opname liep in principe de hele dienst, al kon die in overleg met de leiddinggevende soms ook uit, bijvoorbeeld bij een vertrouwelijk gesprek met een informant.

'Grotere kans op geweld'

Na een analyse van duizenden diensten kwamen de onderzoekers, van onder meer Cambridge, tot een verrassende conclusie: introductie van de camera's veranderde helemaal niets aan het gebruik van geweld door de politie. En, nog opvallender: de camera's lijken het risico op geweld tégen agenten juist te vergroten.

Hoe dat laatste kan, is voor de onderzoekers zelf ook nog een raadsel. Misschien rapporteren de agenten eerder geweld als het op camera staat, suggereren ze in hun studie. Of wellicht zijn de agenten met camera minder assertief en zijn ze daardoor kwetsbaarder voor een aanval.

De Nederlandse politie heeft ook nog een groot aantal onbeantwoorden vragen, blijkt uit het bericht over de bodycamproef. Is het wel voor elke agent op straat even nuttig? Hoe zit het met data-opslag en materiaalbeheer? Wanneer laat je de meldkamer 'live' meekijken?

Graag voeg ik nog een fundamentele vraag toe: wat zijn de totale kosten van zo'n bodycam-operatie, en weegt dat wel op tegen de opbrengst? Voorlopig is mijn gut feeling: dat geld is slimmer te besteden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden