Agenten in Kunduz: wij willen juist vechten

KUNDUZ - Afghaanse agenten in Kunduz zien niets in de voorwaarde van de Nederlandse regering dat zij na hun opleiding niet mogen vechten. De politie in de provincie Kunduz vecht allang tegen terroristen. De agenten doen dat ook graag 'om burgers te beschermen tegen geweld', vertellen ze.

Een Afghaanse politieman in Kunduz Beeld epa

Toch wil Nederland een 'contract' tekenen met Afghanistan waarin wordt beloofd dat de agenten die zijn opgeleid door Nederlanders niet worden ingezet bij militaire operaties.

Het kabinet-Rutte kwam met deze 'harde afspraak' vooral tegemoet aan bezwaren van oppositiepartij GroenLinks. De partij stemde pas in met de nieuwe trainingsmissie nadat zij de garantie kreeg dat Nederlandse trainers in Kunduz uitsluitend civiele politie gaan opleiden en géén vechtpolitie.

Het is hier oorlog
De Afghaanse agenten snappen niets van het plan van Nederland. 'Aan politie die alleen achter winkeldieven aangaat en door de straten patrouilleert, is weinig behoefte in Afghanistan', zeggen ze. 'Het is hier oorlog.'

De Volkskrant sprak dit weekeinde uitgebreid met politieagenten in Kunduz over hun betrokkenheid bij gevechtsoperaties. Hun relaas laat zich samenvatten in één zin: ze vechten om te overleven.

Agent Abdul R. (35) vertelt: 'Het plan van Nederland staat totaal los van de realiteit in Afghanistan. In mijn district wordt politie vaak aangevallen door terroristen. Als de politie niet tegen ze vecht, maar wacht tot het leger komt helpen, is het te laat. Dan hebben ze ons al gedood. In afgelegen Afghaanse districten is namelijk geen leger. Op het platteland moet je als politie vechten om te overleven.'
Niet alleen Abdul R., ook andere agenten zien het als hun taak 'om actief te jagen op terroristen en ze uit te schakelen'. Abdul H. (19): 'Het is vechten of doodgaan, zo simpel is het.'

Geen eisen stellen
De heersende mening onder agenten in Kunduz is dat Nederland niet in de positie is om eisen te stellen aan de Afghaanse regering. Zeker als de Nederlanders eenmaal weg zijn uit Afghanistan, zullen de agenten weer voor militaire taken worden ingezet.
Bijkomend probleem: veel agenten die nu de politieopleiding in Kunduz volgen, zijn al een tijd in dienst als agent en vechten dus ook al. Agent Abdul H.: 'Het zou raar zijn als ik terugkom van mijn opleiding en tegen collega's zeg: zo, nu vecht ik niet meer mee.'

Premier Rutte heeft het lot van de trainingsmissie inmiddels verbonden aan de al dan niet vechtende agenten: als blijkt dat de Afghanen zich niet aan afspraken houden, zou de missie kunnen worden beëindigd.

Lees het complete verhaal over de agenten in Kunduz in de Volkskrant van vandaag.

Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden