Agenten gingen undercover bij Molukse motorclub om bewijs te verzamelen in Amsterdamse vergismoord

Undercoveragenten hebben zich voorgedaan als leden van een Molukse motorclub in de hoop bewijs te verzamelen tegen de vermoedelijke tweede schutter van de vergismoord op dj Djordy Latumahina (31). Dat bleek dinsdag tijdens de tweede pro-formazitting.

Rechtbanktekening van de eerste pro forma-zitting in de zaak, op 28 juni dit jaar. Beeld anp
Rechtbanktekening van de eerste pro forma-zitting in de zaak, op 28 juni dit jaar.Beeld anp

Volgens de advocaten van de verdachten hebben de als motorclubleden vermomde agenten zich intimiderend gedragen tegenover de vriendin van de vermoedelijke schutter Tony D. Hij werd op 14 november aangehouden. Hij is de zevende verdachte, de andere zes verdachten werden in maart gearresteerd.

Drie weken eerder, op 25 oktober, werd D.'s vriendin in Oostknollendam 'klemgezet' door een zwarte Mercedes. Op dat moment zat ze met haar twee kinderen in de auto. Twee mannen met hesjes - die volgens de verdediging sterk lijken op die van outlaw motorclub Satudarah - benaderden haar. Ze wilden weten of ze wist wie er in oktober 2016 in haar auto had gereden. Deze auto werd vermoedelijk gebruikt bij de liquidatie. Ze kreeg een telefoon waarop ze gebeld zou worden en een foto van de vermoorde dj.

Volgens de mannen lieten de 'Satu niet met zich sollen'. Daarbij verwezen ze naar de Molukse achtergrond van Latumahina. Ook waarschuwden de 'grote getatoeëerde mannen met hesjes' haar dat ze niet naar de politie mocht stappen, aldus de verdediging. Dat deed ze echter wel: nog dezelfde avond ging ze met 'knikkende knieën' naar het politiebureau. Volgens haar verklaring lijkt haar vriend slechts op de beelden van de schutter, maar is Tony D. niet de dader.

'Geen sprake van bedreiging'

Het Openbaar Ministerie ontkent dat de undercoveragenten zich voordeden als full colour leden van Satudarah, de omstreden motorclub die in verband wordt gebracht met georganiseerde misdaad. Volgens de aanklager is de zogenoemde Werken onder dekmantel-operatie 'zorgvuldig' verlopen: de agenten deden zich voor als leden van een niet-gespecificeerde Molukse motorclub en er is niemand fysiek of verbaal bedreigd. De vrouw zou rustig zijn benaderd. 'Dat het intimiderend is overgekomen, is wat anders. Maar in strafrechtelijke zin was er geen sprake van bedreiging.'

Volgens de aanklager is gekozen voor een Molukse motorclub omdat het 'geloofwaardig' is dat zo'n club informatie verzamelt over de 'moordenaar van een van hun broeders'. Wel benadrukte de officier van justitie dat er geen banden zijn tussen Latumahina, zijn familie en motorclubs als Satudarah.

Persoonsverwisseling

De Amsterdamse dj Latumahina werd op 8 oktober 2016 in zijn auto doodgeschoten in een parkeergarage van een appartementencomplex in Amsterdam-West. Zijn vriendin raakte zwaargewond, zijn dochtertje van 2 bleef lichamelijk ongedeerd. Snel na de moord rees het sterke vermoeden dat er sprake was van een persoonsverwisseling. Latumahina, ook bekend onder de naam DJ Solo, kwam niet voor in politiesystemen en had een goede reputatie. In maart bevestigde de politie dat er met zekerheid sprake is van een vergissing. Het beoogde slachtoffer woonde in hetzelfde appartementencomplex en reed in een vergelijkbare auto.

D. kwam in beeld omdat hij een bekende is van andere verdachten. Op basis van verkeers- en telefoongegevens rees het vermoeden dat D. een van de twee schutters is. Bij een doorzoeking op een camping vond de politie een vuurwapen met geluidsdemper, munitie en een kogelwerend vest. De zaak wordt in maart inhoudelijk behandeld.

Politie bevestigt dat moord op Amsterdamse dj vergissing was; vijf aanhoudingen
Vijf mannen zijn dinsdagochtend bij invallen in Aalsmeer aangehouden omdat zij worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Amsterdamse dj Djordy Latumahina (31). De politie bevestigt dat de dj 'naar alle waarschijnlijkheid' door een vergissing om het leven is gekomen.

Zes verdachten opgepakt voor vergismoord Amsterdamse dj, onder wie vermoedelijke schutter
Opnieuw heeft de politie een verdachte aangehouden in verband met de vergismoord op dj Djordy Latumina (31). Woensdagavond werd een zesde verdachte opgepakt in Den Haag. Onder de arrestanten bevindt zich één van de twee vermoedelijke schutters, de bestuurder van de auto en vier andere, direct betrokkenen. Zij zitten nog zeker twee weken in voorlopige hechtenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden