Agenten boos over voorkeursbehandeling bij sollicitatie politie Rotterdam

Politieagenten zijn boos over de voorkeursbehandeling die de politie in Rotterdam toepast. In een sollicitatieprocedure voor de functie senior brigadier kregen vrouwen en sollicitanten met een migratieachtergrond extra punten toegekend, meldde het AD zaterdag.

Wil Thijssen
null Beeld anp
Beeld anp

Agenten voelen zich daardoor gediscrimineerd en menen dat medewerkers met een migratieachtergrond niet alleen op hun kwaliteit worden geselecteerd. Deze critici krijgen in het AD gelijk van hoogleraar Europees arbeidsrecht Ferdinand Grapperhaus, die het puntensysteem 'discriminatie' noemt, waardoor autochtone mannen minder kans maken om door te stoten naar hogere niveaus op de carrièreladder in de politie.

De korpsleiding in Den Haag erkent dat de eenheid Rotterdam fouten heeft gemaakt. 'Daar lijken de beleidsregels niet helemaal toegepast zoals we dat graag zien', zegt een woordvoerster. Zij benadrukt dat kwaliteit tijdens een sollicitatieprocedure het belangrijkste criterium moet zijn: 'Voor iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond, gelden dezelfde functie-eisen.'

Meer diversiteit

Hoe kan de politie dan diverser worden, zoals korpschef Erik Akerboom eerder met veel nadruk aankondigde?

'Bij gelijke geschiktheid mag de voorkeur uitgaan naar een kandidaat die diversiteit meebrengt', stelt de woordvoerster. 'Dat kan iemand zijn met een migratie-achtergrond of een collega die veel kennis heeft van andere culturen, maar ook bijvoorbeeld hogeropgeleiden, lhbt'ers of zij-instromers met een interessant netwerk. Maar alleen als die persoon in eerste instantie geschikt is bevonden.'

Door het discriminerende puntenbeleid in Rotterdam zal de korpsleiding alle eenheden nogmaals onder de aandacht brengen dat dit de beleidsregel is die moet worden toegepast.

Begin maart, toen zijn eerste jaar als korpschef erop zat, kondigde topman Akerboom aan dat hij streeft naar meer diversiteit bij de politie - de samenleving is veranderd en de politie is niet meeveranderd, stelde hij. Met meer diversiteit wil de politie 'beter aansluiten bij de veiligheidsproblemen in verschillende wijken. Divers samengestelde teams horen meer, zien meer en begrijpen het probleem vaak beter'.

'Interessante' aspirant-agenten

Eerder handelde de eenheid Amsterdam fout door in de sollicitatieprocedure voor een recherchechef bij voorbaat aan te geven dat 'iemand van een andere culturele afkomst' de voorkeur geniet. En nog weer eerder bleek dat 'interessante' aspirant-agenten die niet door de toelatingstest kwamen, een extra trainingsprogramma kregen aangeboden.

Akerbooms diversiteitsbeleid stuit geregeld op gevoelige tenen. Vorige week nog veroorzaakte de Amsterdamse politiechef Pieter Jaap Aalbersberg commotie met zijn opmerking dat het toestaan van hoofddoeken voor agenten effectief kan zijn als het de politie niet lukt voldoende personeel te vinden met een andere etniciteit. Zowel politici als de politiebonden schoten die optie volledig lek. Toch vordert het nieuwe beleid gestaag: ten opzichte van 2013, toen de Nationale Politie van start ging, is de instroom van aspiranten met een migratie-achtergrond vorig jaar bijna verdubbeld van 10,2 naar bijna 20 procent. Akerboom streeft naar een aanwas van 25 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden