NieuwsPolitie-uniformen

Agenten bezorgd over privacy: uniform nog steeds thuis bezorgd

Politieagenten maken zich zorgen over hun privacy omdat politiekleding nog altijd wordt thuisbezorgd. Bezorgers weten daardoor waar agenten wonen, hun gegevens liggen bij een commerciële bezorgdienst. Ook worden kledingpakketten in sommige gevallen bij buren afgeleverd of voor de deur gelegd. Dat blijkt uit klachten van politieagenten op het landelijke intranet en in Amsterdam.

Door de levering van de uniformen via Micropakket is de veiligheid toegenomen, blijkt uit een interne inventarisatie van de politie. Beeld ANP
Door de levering van de uniformen via Micropakket is de veiligheid toegenomen, blijkt uit een interne inventarisatie van de politie.Beeld ANP

Tot 1 juli loopt een proef waarbij de 130 duizend politiepakketten worden afgeleverd door de speciale pakketdienst Mikropakket, een dochterbedrijf van PostNL. Dit na een reeks van incidenten. In 2016 raakten 41 kledingpakketten kwijt, bleek uit onderzoek van het AD. Ook kwamen politie-uniformen in handen van criminelen. In Amsterdam werd een kledingpakket bij een agent thuis afgeleverd door een crimineel uit de top-600. De bezorger herkende de politieagent vervolgens. In 2016 overvielen drie mannen in politiekleding een woonboerderij in Brabant en in 2017 werd een pakket politiekleding bij de redactie van De Stentor in Apeldoorn bezorgd.

Door dit soort incidenten besloot de politietop dat kleding alleen nog door Mikropakket mag worden geleverd, en niet langer door PostNL. Ook werd het mogelijk om kleding op een politiebureau te laten bezorgen. En niet langer mogen pakketten naar de buren gaan.

De veiligheid is hierdoor inderdaad toegenomen, blijkt uit een interne inventarisatie van de politie. In de tien politieregio’s werden van 22 duizend pakketten 27 zonder handtekening afgeleverd. Een kleine 10 procent werd naar een bureau gestuurd. In een enkel geval blijft een pakket nog weleens bij een voordeur liggen. Daarnaast werden in februari in Utrecht bij een overval op een pakketbezorger 14 politie-uniformen gestolen. Na onderzoek werden de pakketten verspreid over drie woningen en twee garageboxen teruggevonden.

De zorgen over de veiligheid bestaan nog steeds, ook omdat de levering aan een vast politiebureau vaak onhandig is. In Amsterdam gaan alle pakketten bijvoorbeeld standaard naar politiebureau De Eenhoorn aan de oostkant van de stad. Politieagenten dienen hun kleding zelf op te halen. Agenten die in West werken vinden het tijdrovend om dat in Oost te doen.

Privacy

Maar het belangrijkst zijn de voortdurende zorgen over de privacy. Op het landelijke intranet zegt een politieagent bijvoorbeeld: ‘Ik snap niet dat er niet geluisterd wordt naar collega’s. In de huidige tijd kan ik me niet voorstellen dat er geen centrale uitgifte kan worden geregeld. Per eenheid of per bureau.’ Een ander: ‘Ik wil werk en mijn privésfeer graag gescheiden houden.’ Weer een ander: ‘Het is niet omdat ik niet trots ben op mijn vak en ook niet omdat ik geen goede omgang met mijn buren heb, maar op grote schaal rondstrooien dat ik bij de politie werk, raakt mijns inziens het principiële recht op privacy.’ En: ‘Ik accepteer het niet als ze mijn uniform niet op het bureau willen afleveren. Ik heb recht op privacy.’

Herkenbaar

Dat aan de pakketten niet te zien zou zijn dat er politie-uniformen in zitten, zoals minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) onlangs stelde bij het beantwoorden van Kamervragen, is niet waar, zeggen politieagenten. De pakketten hebben een vast antwoordnummer dat verwijst naar de politie. Bovendien krijgen bezorgers speciale instructies voor de levering van politie-uniformen.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat er ‘op dit moment’ een evaluatie plaatsvindt. De keuze voor Mikropakket is volgens de politie gemaakt vanwege ‘zorgvuldigheid met persoonsgegevens van politiemensen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden