‘Agent trekt niet zomaar zijn pistool’

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb noemt het ‘buitengewoon zuur’ dat vijf agenten van zijn politiekorps door de rijksrecherche zijn aangemerkt als verdachten in het lopende onderzoek naar het fatale strandfeest in Hoek van Holland.

Van onze verslaggever John Wanders

De betrokken agenten hebben alle vijf geschoten in de nacht van 22 augustus. Bij de strandrellen werd de 19-jarige Rotterdammer Robby van der Leeden dodelijk geraakt door een politiekogel. Ook vielen er in het publiek verscheidene gewonden.

In totaal grepen 21 agenten op het strand en in de duinen van Hoek van Holland naar hun dienstwapen om waarschuwingsschoten en/of gerichte schoten af te vuren, nadat ze in het nauw werden gedreven door een uitzinnige meute. De daaropvolgende kogelregen is ongekend in de naoorlogse geschiedenis van de Nederlandse politie. Onduidelijk is nog altijd of er ook door bezoekers van het strandfeest is geschoten.

‘Op basis van technische bevindingen en getuigenverklaringen hebben de vijf verdachte agenten een iets andere positie dan de andere zestien agenten die hun vuurwapen hebben gebruikt’, licht de persofficier van het Openbaar Ministerie in Den Haag toe. Van de vijf kan er een aantal in verband worden gebracht met het dodelijke slachtoffer en de gewonden.

Op de vraag hoe de verdenking tegen de vijf precies luidt, geeft het OM geen commentaar. Het staat overigens nog niet vast dat de nu verdachte agenten ook zullen worden vervolgd. Pas bij voltooiing van het rijksrechercheonderzoek ontstaat daarover duidelijkheid. Het onderzoek zal naar verwachting nog enkele maanden in beslag nemen. Het OM sluit niet uit dat meer agenten de status van verdachte zullen krijgen. Die status geeft hun het recht op juridische bijstand en het recht om te zwijgen.

Burgemeester Aboutaleb onderstreept dat de agenten niet zomaar naar hun vuurwapen grepen. ‘Ze werden echt in het nauw gedreven. Niet zij, maar de relschoppers zijn de veroorzakers van de ellende. Wij zullen de vijf als verdachte aangemerkte agenten voorzien van zo goed mogelijke juridische bijstand.’

De Rotterdamse politie, die met de inzet van een groot aantal rechercheurs jacht maakt op de relschoppers, heeft dinsdag een achtste persoon opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de rellen in Hoek van Holland. Een aantal verdachten is inmiddels weer op vrije voeten gesteld.

Naast het onderzoek van de rijksrecherche loopt er een onafhankelijk onderzoek van het COT, Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, naar de gang van zaken op en rond het strandfeest in Hoek van Holland. De COT-onderzoekers worden begeleid door een commissie onder leiding van oud-burgemeester Deetman van Den Haag.

Een eerder uitgevoerde ‘quickscan’, verricht door een onderzoeksteam van de politie Midden- en West-Brabant, pakte vernietigend uit voor de politiecommandant die de algemene leiding had over de veiligheidsoperatie bij het strandfeest.

Hij opereerde routinematig en nam op een aantal cruciale momenten de verkeerde beslissing, aldus de Brabantse onderzoekers in hun reconstructie.

De betrokken politiefunctionaris raakte op grond van de uitkomsten van deze quickscan zijn leidinggevende bevoegdheden kwijt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden