'Agent Schilderswijk niet weg wegens incident'

De agent die in de Haagse Schilderswijk een 14-jarige jongen hardhandig tegen de grond drukte is niet overgeplaatst als gevolg van het incident. Dat meldt de Haagse Politie vanochtend. De agent had zijn basisopleiding achter de rug. Daarna zou hij net als iedere andere politiestudent worden overgeplaatst naar een bureau met een formatieplaats. 

Politieagenten in de Haagse Schilderswijk. Beeld null
Politieagenten in de Haagse Schilderswijk.

Volgens de Haagse politie is die overplaatsing vanwege de commotie wel een paar weken naar voren gehaald. Dat moet echter niet worden opgevat als een blijk van disfunctioneren of als een oordeel over zijn optreden, benadrukt politiechef Paul van Musscher.

Het optreden van de politie tegen de 14-jarige Oubayda op zaterdag 6 september voor een supermarkt in de Schilderswijk werd gefilmd en breed verspreid op internet. Er werd geschokt gereageerd op het 'buitensporig geweld' van de politie, zowel op internet als in de buurt zelf.

De politie zegt in actie te zijn gekomen na een melding van mishandeling van een kind door zijn vader in de supermarkt. Ze werden in hun werk gehinderd door de 14-jarige Oubayda. Toen hij geen gehoor gaf aan de sommatie te vertrekken en zich niet kon legitimeren, werd hij aangehouden. De jongen verzette zich en werd daarop met geweld tegen de grond gedrukt. 'Ik kreeg een knie in mijn nek gedrukt. De agent drukte harder en harder. Het duurde 5 á 6 minuten.'

Ombudsman: politie beschermt eigen mensen
Waarnemend Ombudsman Frank van Dooren heeft in een interview met NU.nl gezegd dat leidinggevenden bij de politie agenten die worden beschuldigd van buitensporig geweld te snel in bescherming nemen.

Van Dooren: 'Ik begrijp dat je achter je eigen personeel staat maar je moet er ook rekening mee houden dat agenten soms fouten maken.' Van Dooren pleit daarom voor gedegen onderzoek bij vermeend politiegeweld. Dat is volgens hem beter dan het in bescherming nemen van agenten. 'Naar de buitenwereld wek je de indruk dat agenten elkaar dekken', meent Van Dooren.

Bij de Nationale Politie is met verbazing en verwondering gereageerd op de uitlatingen van waarnemend ombudsman Frank van Dooren. Plaatsvervangend korpschef Ruud Bik van de Nationale Politie: 'Het beeld dat de ombudsman schetst van het geweldsgebruik door agenten en de cultuur binnen onze organisatie verbaast mij in hoge mate.'

Volgens Bik wordt geweld doordacht toegepast, maken agenten altijd melding van geweldsituaties en wordt het gebruikte geweld altijd getoetst op rechtmatigheid en proportionaliteit. Als er twijfels zijn, volgt er uitgebreider onderzoek. Bik: 'Ik mag aannemen dat de Nationale ombudsman op de hoogte is van deze standaardprocedures. Wij voeren immers regelmatig overleg met elkaar.'

Waarnemend ombudsman Frank van Dooren. Beeld null
Waarnemend ombudsman Frank van Dooren.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden