Agent ‘rekent af’ met Duyvendak

In zijn autobiografie noemt een oud-politieman voormalig GroenLinks-Kamerlid Duyvendak de intellectuele dader van het krakers- en RaRa-geweld...

‘Wijnand Duyvendak was een van de stuurders van het geweld in de Vondelstraat. Een wolf in schaapskleren. De man is één grote leugen. Schande dat hij in de Tweede Kamer kon komen. Goed dat hij weg is.’

Het zijn niet de minste beschuldigingen waarmee een voormalige politieman afrekent met activist Duyvendak, zijn plaaggeest over een periode van ruim tien jaar.

De agent heet Dick Grijpink, bij het grote publiek bekend als de voormalige, omstreden baas van TCA, de Amsterdamse taxicentrale. Minder bekend is dat Grijpink in 1980 als politieman in de voorste linies lag bij de veldslag om het krakerspand in de Vondelstraat, waar hij voor het eerst op Duyvendak stuitte.

Later, van 1985 tot 1992, was Grijpink werkzaam bij de Politieke Inlichtingendienst (PID). In die functie heeft hij Duyvendak jarenlang op de hielen gezeten. Op bepaalde momenten waren samen met Grijpink elf man op Duyvendak gezet; nooit slaagden zij erin hem op heterdaad te betrappen.

Grijpink (59) legt de laatste hand aan zijn autobiografie, waarin hij met journalist Bart Bakker onder meer zijn bevindingen met Duyvendak beschrijft. Titel: De Afrekening. Het boek komt binnen enkele weken op de markt, de Volkskrant bezit een kopie van het manuscript.

Het hoofdstuk over Duyvendak, waarin de activist al onder uit de zak krijgt, wordt herschreven en fors aangescherpt. Bakker: ‘Grijpink noemt Duyvendak nu een gluiperd, de intellectuele dader van het krakers- en RaRa-geweld. Hij weet zeker dat Duyvendak bij RaRa was betrokken. Maar weten is nog iets anders dan bewijzen.’

Grijpink zelf wil pas reageren als het boek helemaal klaar is, maar bevestigt dat de aangehaalde passages in de herschreven versie komen te staan.

Citaat: ‘Je kan Duyvendak van een ding niet betichten, en dat is dat hij in zijn leven een keer eerlijk werk heeft verricht.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden