Agent op straat ergert zich aan stoere taal van leiding Politie-actie op Wallen is 'schijnvertoning'
Een week na de grote politie-actie in de Amsterdamse Molensteeg lijkt alles daar weer bij het oude. Dat klopt ook, zeggen politiemensen die elk hoekje en slopje van de Wallen kennen....
Van onze verslaggever
Weert Schenk
AMSTERDAM
'Wat is er gevonden?', wordt er geschamperd, 'een busje traangas en een vuurwapen. Moet je daarvoor met 120 man uitrukken? Dat hoeft ook niet als je die illegale prostituées eruit wilt trekken. Bovendien heeft dat geen zin, want iedereen kan zien dat de ramen alweer zijn gevuld. Was voor dit resultaat een maandenlange voorbereiding nodig?'
Buurtbewoners en bordeelhouders zijn dezelfde mening toegedaan. Er worden 61 'piepeltjes' opgepakt en de politie stelt het voor als een mooie slag. Is dat de grote actie waarmee de politie het gezag wil herstellen? In hun ogen is versterking van het negatieve imago van de Wallen het enige resultaat.
De meesten zouden het nog op prijs stellen als beleidsmatig de overlast van junks en dealers op straat zou worden aangepakt. De toelichting van de politie dat de actie in de Molensteeg daarvoor ook was bedoeld, wordt weggehoond. 'Ze sloten de steeg af. Alle figuren die daar het straatbeeld bepalen, stonden achter de afzetting. Van hen is niemand aangehouden.'
Maar volgens het korpsbericht aan eigen personeel is de politie dank zij de actie 'Don Quichot' weer heer en meester in de Molensteeg. Onder de garantie van anonimiteit bevestigen politiefunctionarissen dat de politie inderdaad op de Wallen het gezag kwijt was. Maar het is volgens hen een illusie om te veronderstellen dat de actie in de Molensteeg daarin enige verandering heeft gebracht. Hoewel waarschijnlijk onbedoeld, is ook in die zin Don Quichot als naam van de operatie goed gekozen.
De informanten vertellen dat de Wallen zijn verdeeld in koninkrijkjes. In de Molensteeg heersen de Zuidamerikanen, die zich zouden bezig houden met wapens, drugs en vrouwen. Het is een voor de politie ontoegankelijke gemeenschap, waaruit zij vrijwel geen enkele tip krijgt. De politie-actie heeft in elk geval duidelijk gemaakt dat de Zuidamerikanen niet meer van daaruit opereren met hun mogelijk criminele activiteiten.
In de Stoofsteeg zit een Thaise clan. De zegslieden vermoeden dat het er 'stinkt' van de illegale activiteiten, maar ook hier krijgt de politie er geen vinger achter. Russen, Joegoslaven en Polen in de omgeving van de Trompettersteeg zouden de alleenheerschappij over de Wallen willen hebben. Van de zestien misdaadgroepen die de politie op de Wallen heeft geïdentificeerd, zijn er negen van Nederlandse herkomst. Overigens kan niet iedere ondernemer op de Wallen worden beschouwd als een crimineel.
'De mensen die op de Wallen iets te zeggen hebben, lachen om ons', zeggen de politiemensen, 'en ze hebben ongetwijfeld ook heel erg gelachen om de politie-actie van vorige week.' Vorige week is in de Molensteeg bijvoorbeeld geen enkele bordeelhouder aangehouden op grond van het gedoogbeleid voor prostitutiebedrijven.
Politiewoordvoerder K. Wilting heeft aangekondigd dat er nieuwe grootschalige politie-acties komen. Hij spreekt zelfs van een op handen zijnde 'grote klap'. Hoofdcommissaris J. van Riessen zei tegen de Amsterdamse gemeenteraad dat hij op korte termijn de arrestatie verwacht van criminelen die zich de zeggenschap over de Wallen hebben toegeëigend.
De gemeente Amsterdam zegt echter dat de Molensteeg niet het begin betekent van een oorlog tegen criminele organisaties die op de Wallen zijn gevestigd. Over de misdaadgroepen die in het rapport van de commissie-Van Traa beschreven staan, wordt eerst nog uitgebreid in de gemeenteraad overlegd, zegt de woordvoerder.
Op 'de werkvloer' is men er ook niet van overtuigd dat er iets spectaculairs staat te gebeuren. 'Wie willen ze dan aanhouden? En op welke gronden? De wereld van De Wallen is niet tastbaar. De grote jongens laten zich niet vangen. Het zal hooguit blijven bij een pooiertje dat een wapen heeft verkocht. De stoere taal slaat nergens op.'