Agent onvoldoende getraind op agressie

Agenten krijgen te weinig training om met agressie en geweld om te gaan. Bovendien maken veel politiemedewerkers te lange dagen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie.

AMSTERDAM - Het is niet de eerste keer dat de inspectie kritisch is over de politie. In 2006 en 2009 waren de conclusies vergelijkbaar. 'We zien wel vooruitgang. Op managementniveau is er veel aandacht voor, maar op de werkvloer landt het niet', aldus een woordvoerder.


Wat de politiebonden betreft, is de maat vol. Ze overwegen minister Opstelten van Justitie voor de rechter te dagen. 'Het is tijd dat de rechter hier een uitspraak over doet', zegt Jan Willem van de Pol van de NPB. 'Onze advocaten zoeken op het moment naar een goede casus voor een rechtszaak. Denk aan agenten die zonder deugdelijke training op pad worden gestuurd, of de vele overtredingen van de arbeidstijdenwet.' Van de Pol - die momenteel met de minister in een cao-conflict is verwikkeld - vreest dat de situatie alleen maar erger wordt. 'De minister wil agenten nog langer laten doorwerken. Hij wil dat ze vaker in het weekend werken en langer in de nacht.'


Afgelopen maanden deed de inspectie onderzoek naar achttien korpsen waar in het verleden al wat mis was. In totaal werden er 12 boetes uitgedeeld, variërend van 900 tot 40 duizend euro. In negen korpsen werd specifiek gekeken naar de manier waarop agenten omgingen met geweld en agressie. 'Geen enkel politiekorps slaagt erin om de bepalingen over agressie en geweld in de Arbowet en -regelgeving voldoende na te leven. Een zorgelijke situatie', aldus de onderzoekers.


Ook onder agenten wordt agressie ervaren als een groeiend probleem. Drie van de vier agenten krijgen ermee te maken, aldus onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zo werden afgelopen weekend in Heerde twee agenten door een vader en een zoon mishandeld. In Schiedam hebben ouders en een grootouder agenten gestompt, gebeten en aan hun haar getrokken. De aanleiding voor de vechtpartij was een discussie over een identiteitsbewijs van de (klein)zoon. In Deurne kreeg een agent een vuistslag in het gezicht. En in Horst werd een agent in zijn vinger gebeten door een stomdronken cafébezoeker.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden