Agent met hoofddoekje? Prima, doen!

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 23 mei.

Redactie
De Amsterdamse agent Esmaa Alariachi draagt tijdens haar werk een hoofddoek. Beeld Foto: Twitter
De Amsterdamse agent Esmaa Alariachi draagt tijdens haar werk een hoofddoek.Beeld Foto: Twitter

Brief van de dag: agent met hoofddoekje? Prima, doen!

Als oud-politieman ben ik warm voorstander van het dragen van hoofdbedekking op religieuze gronden door politiemensen, zoals voorgesteld door de Amsterdamse politiechef. Het is volstrekt onjuist dat de objectiviteit van de politie vooraf wordt afgemeten aan het al of niet dragen van deze religieuze symbolen. Een politieambtenaar legt een ambtseed of -belofte af en belooft daarbij trouw aan de wetten van het Rijk. Dat is waar het om gaat. Daarmee verplicht hij of zij zich tot het zuiver en integer toepassen van de wet- en regelgeving.

Slechts achteraf kan geconstateerd worden of religieuze overwegingen een nadelige of voordelige (!) rol hebben gespeeld bij het behandelen van een zaak. Een PVV-aanhanger (Marokkanenstandpunt) of een SGP-lid (niet-volledige gelijkstelling van de vrouw) onderschrijft immers ook niet in alle opzichten het totale Nederlandse waarden- en normenstelsel. En toch steunen ook voldoende politiemensen deze partijen. En doen zij hun werk goed! Objectieve maatstaven zouden dan ook het enige criterium moeten zijn. Overigens is op het motief van de politiechef van Amsterdam wel wat af te dingen: hij trekt allochtone politiemensen over de streep door te zeggen: 'Je mag een hoofddoekje op.' Het zou echter gewoon een kwestie van principe moeten zijn, of je er nu meer mensen mee aantrekt of niet. Het vertrouwen van burgers in de Nederlandse politie zou daardoor alleen maar toenemen.

Dirk Scholten, oud-commissaris van politie, Tytsjerk

Prioriteiten

Maandag, 22 mei, opende uw krant met Trump in Saoedi-Arabië. Niets echter over Dale Cooper en Laura Palmer! Een duidelijk geval van de verkeerde journalistieke prioriteiten.

Als compensatie verlang ik een mooi, lang verhaal over Twin Peaks, seizoen 3 in uw krant.

Harry Siers, Maarssen

Een korte cursus Twin Peaks

In de krant verscheen dinsdag een artikel over Twin Peaks: Dit is wat Twin Peaks zo goed maakte

Lekker makkelijk

Helemaal eens met onze staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker! ('Dan gooien we de scholen dicht, Ten eerste 22 mei').

Op de basisschool zitten in één groep kinderen bij elkaar met een intelligentie die varieert van 70 tot 140 punten. Deze krijgen allemaal een passend aanbod, in een veelheid aan vakken, aangeboden door één leerkracht.

Dat is inderdaad wel wat anders dan een klas vol pubers die netjes uitgesorteerd op intelligentie bij elkaar zitten en allemaal dezelfde stof in één en hetzelfde vak voorgeschoteld krijgen. Lekker makkelijk!

Maria Rademaker, Leiden

Hou het zuiver

Als politiek commentator doet Martin Sommer de politieke discussie geen goed door met aplomb te stellen dat deskundigen zich niet met politiek moeten bemoeien (Opinie, 20 mei). Een ongerijmdheid.

De kennis die de politiek behoeft om problemen op te lossen zuigt zij immers niet uit haar duim maar dankt zij aan resultaten van wetenschappelijk onderzoek!

Vandaar dat de wetenschap niet beticht kan worden van politieke bemoeizucht. Slechts is er sprake van vruchtbare wederzijdse beïnvloeding. Een constante kruisbestuiving van politiek en wetenschap, waar het democratiseringsproces - dat nog immer gaande is - onafgebroken van profiteert.

Eens zal dit ook doordringen tot politiek commentatoren van het kaliber Sommer, met alle hoopgevende publicitaire consequenties van dien.

Politiek en wetenschap zijn nu eenmaal geen doel op zich, maar uitsluitend middel om de alom beoogde betere wereld in het vizier te krijgen. En dat is enkel mogelijk door zonder betweterij met wederzijds respect de problemen gezamenlijk te lijf te gaan.

Wouter ter Heide, Zwolle

Nou, CDA en VVD?

Iedereen kijkt nu dan wel kwaad naar D66 nu de formatie vast zit, maar hoe zit het met de veroorzakers van deze stremming, CDA en VVD? De christenen willen zo nodig die vervuilende boeren blijven ontzien, de liberalen vinden niks erger dan dat 'de automobilist' wordt gepakt - maar echt, Sybrand en Mark: er zit niets anders op.

Jullie zullen forse concessies moeten doen, zodat Jesse weer met een wat geruster hart aan de formatietafel kan aanschuiven, waar hij thuis hoort. Jullie hebben toch altijd jullie mond vol over het landsbelang? Nou, laat dan eindelijk eens zien dat ook voor jullie het klimaatbelang zwaarder weegt dan de belangetjes van jullie benauwde eigen achterbannetjes! (De geschiedenis kijkt mee...)

Jan van Erp, Amsterdam

Kom op Lodewijk

Kom Lodewijk verstop je niet in de oppositiebankjes. Over 4 jaar kent niemand je meer. We hebben je nú nodig. Er moet een fatsoenlijke regering komen en ik heb niet voor niets op je gestemd.

Sjaak van der Vliet, Deurne

Prachtstation Breda

Waarom lopen Bredanaars niet erg warm voor de prijs winnende nieuwe stationsgebouw (Kunst, 20 mei)? Een paar redenen. De bezoeker van Breda die aan de noordkant het gebouw verlaat ziet pal voor zijn neus een paar duizend fietsen zonder duidelijke aanwijzing waar hij heen moet lopen. Dit geldt ook voor de treinreiziger die bij het station is afgezet. Hoe kom ik bij de ingang? Aan de zuidkant (stadscentrum) komt de passagier al dan niet via roltrap boven en kijkt tegen de zijkant van een gedateerd café aan. 20 meter meer naar links en je zou een mooi gerenoveerde straat zien. De fietser die onder het station door naar het station loopt kan, gelet op de stijle trap die met fiets aan de hand beklommen moet worden, beter geen kinderen of boodschappen meenemen. De mooie winkels onder het station liggen uit de loop. Conclusie, een mooi station dat los staat van de stad aan noord- en zuidzijde.

Kees van Boxel, Breda

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden