'Agent mag best huilen na Mohammed B.'

Toen Mohammed B. zich dinsdag richtte tot de agenten die betrokken waren bij zijn aanhouding, raakte een aantal van hen geëmotioneerd....

Huilende politieagenten, troost zoekend bij elkaar, vormden een verrassend beeld tijdens de rechtszaak tegen Mohammed B. Terwijl de zelfverklaarde moordenaar van Theo van Gogh stoïcijns was en de familie van de filmmaker hun gevoelens beheersten, lieten zes van de elf aanwezige agenten zich gaan.

Voorzitter Van Duijn van de Nederlandse Politiebond (NPB) zegt zich 'enigszins verwonderd' te hebben over de ontlading van de Amsterdamse agenten die betrokken waren geweest bij de aanhouding van Mohammed B. 'Het komt niet overeen met de algemene ervaring van dienders die onder vuur hebben gelegen.'

Van Duijn vraagt zich af of de agenten voldoende medisch begeleid zijn. Volgens hem verschillen de reacties per persoon. Dat zes van de elf agenten acht maanden na de gebeurtenis er nog zo mee bezig zijn, vindt hij zorgwekkend.

Buitenstaanders zien politiemensen niet vaak openlijk huilen. Vorig jaar september lieten agenten op straat in Enschede hun tranen de vrije loop. Kort tevoren was hun collega Jan Wind dodelijk getroffen door een pistoolschot van een man die hij wilde fouilleren.

Andere voorbeelden dat agenten openlijk hun 'menselijke kant' tonen, zijn niet voorhanden. Bij de aanhouding van Mohammed B. werd geen agent gedood. Wel werd een agent geraakt in zijn kogelvrije vest. Anderen hoorden de kogels langs hun oren vliegen.

In het algemeen kunnen agenten na een ernstig incident hun verhaal snel kwijt bij een Bedrijfs Opvang Team, dat gevormd wordt door collega's. Er zijn politiepsychologen en er is specialistische hulp van het Academisch Medisch Centrum. De politievakorganisatie ACP heeft eigen geestelijk verzorgers.

Voor de rechtbank verklaarden politiemensen maandag dat ze vanwege de schietpartij met Mohammed B. lijden aan slapeloosheid, angsten, huilbuien en vergeetachtigheid. Volgens de voorlichter van de Amsterdamse politie zijn de agenten na de moord op Theo van Gogh goed begeleid .

Toen Mohammed B. dinsdag onverwacht gebruikmaakte van zijn recht op het laatste woord, raakten twee agenten overstuur. Vier anderen kregen het te kwaad op het moment dat B. zich rechtstreeks tot de groep dienders richtte. Onomwonden bekende hij geschoten te hebben om hen te doden en om gedood te worden.

De politievoorlichter weet niet in hoeverre de agenten waren voorbereid op de confrontatie met Mohammed B. in de rechtbank. 'Maar je zal van iemand die je niet kent te horen krijgen dat jij persoonlijk dood had moeten zijn. Dat komt hard aan.'

Timmer van het Centrum voor Politie-en Veiligheidswetenschappen in Amsterdam, die onlangs promoveerde op het proefschrift Politiegeweld, zegt de emoties te begrijpen. 'Bij schietincidenten gaat het meestal om verdachten die aan een arrestatie proberen te ontkomen. B. wilde deze agenten bewust doden. Daarop zijn ze niet voorbereid .'

Timmer vindt dit geen bedrijfsrisico. 'Mensen als Mohammed B. kunnen zomaar op een wijkagent toelopen en hem doodschieten. Dat kun je niet incalculeren.' Voorzitter Van de Kamp van de politievakorganisatie ACP meent dat juist het besef dat het een risico van alledag wordt er bij de politie inhakt.

'Voor buitenstaanders is het onthutsend dat agenten door emoties worden overmand', zegt Van der Kamp. 'maar zo wordt duidelijk dat zij ook mensen van vlees en bloed zijn, die als ze ' s morgens van huis gaan, verwachten er ' s avonds terug te keren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden