‘Agent in stad moet meer verdienen’

Extra bonus om personeel vast te houden...

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM ‘Flinterdun, zo niet complete onzin.’ Voorzitter Hans van Duijn van de Nederlandse Politiebond wijst het plan politieagenten in de grote steden extra te belonen categorisch af.

De Amsterdamse commissaris Bernard Welten deed deze suggestie dinsdag in zijn nieuwjaarstoespraak en zei daarbij mede namens zijn Rotterdamse collega Meijboom te spreken.

De twee korpschefs vinden dat hun medewerkers recht hebben op een netto bonus van minimaal duizend euro per jaar. Het zware werk en hoge woonlasten rechtvaardigen zo’n beloning, aldus Welten.

Een op de tien agenten in Amsterdam zou met geweld te maken hebben. ‘Het is de combinatie van lange reistijden, geen zicht op een betaalbaar huis én een hoge emotionele werkbelasting, die maakt dat te veel collega’s ons korps inruilen voor een baan bij een ander korps.’ De Amsterdamse commissaris verwacht dat het nieuwe kabinet ontvankelijk is voor zijn wensen.

Dat geldt niet voor vakbondsvoorzitter Van Duijn. Hij wil best aannemen dat het werk in de twee grote steden zwaar is. ‘Maar dat geldt niet voor alle wijken evenzeer. Bovendien zijn er genoeg andere steden te bedenken waar de werkdruk niet veel minder is.’

Van Duijn denkt aan Venlo, Maastricht, Breda en Arnhem, in elk geval aan een aantal buurten in die steden. Ook het argument van de woonlasten snijdt volgens hem geen hout. ‘In de regio Utrecht ben je over het algemeen meer kwijt.’

Het is niet voor het eerst dat het idee van een toelage voor politiemensen in de grote steden aan de orde wordt gesteld. Al in de jaren tachtig meenden Amsterdamse rechercheurs recht te hebben op extra geld, maar vonden daarvoor geen gehoor bij de Nederlandse Politiebond. Van Duijn: ‘Er is echt geen enkel steekhoudend argument.’ Dat verschil van mening leidde destijds tot de oprichting van een eigen vakbond binnen het Amsterdamse politiekorps.

Frank Pauw, waarnemend politiecommissaris in Den Haag, mengt zich vandaag in deze discussie als hij zijn nieuwjaarstoespraak houdt. Volgens zijn voorlichter staat Pauw niet negatief tegenover loondifferentiatie. Ook Den Haag heeft met al zijn ambassades en tegen de politiek gerichte demonstraties genoeg werk aan de winkel.

De Utrechtse korpschef Stoffel Heijmans was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Ook Peter van Zunderd, korpschef van de landelijke politiediensten (KLPD) luidde het nieuwe jaar in met een toespraak. Daarin bepleitte hij de invoering van een elektronische enkelband voor tbs’ers met verlof. Daarmee zouden ze na een eventuele ontsnapping weer snel te lokaliseren zijn. Dergelijke vluchtpogingen veroorzaakten ook het afgelopen jaar maatschappelijke commotie.

Twee weken geleden sprak minister Hirsch Ballin (Justitie) in de Tweede Kamer nog over technische problemen die naar voren waren gekomen bij proeven met een enkelband. Het systeem zou eenvoudig te saboteren zijn en de kosten hoog.

Om die reden heeft minister Donner, de voorganger van Hirsch Ballin, tot nu toe afgezien van invoering. Maar volgens Van Zunderd is de techniek nu al voldoende gevorderd om de enkelbanden binnen enkele maanden te kunnen invoeren. Ook een stroomstoot, waarmee een ontsnapte tbs’er tot stoppen wordt gedwongen, zou tot de mogelijkheden behoren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden