Agent Ferguson niet vervolgd voor doden tiener

De onderzoeksjury in Missouri die moest bepalen of een blanke agent terecht zou komen te staan voor het doodschieten van een zwarte jongen in de plaats Ferguson, heeft besloten dat er geen reden is om aan te nemen dat er sprake is van een misdaad.  De agent zal niet worden vervolgd.

Redactie
In en rondom Ferguson was het de afgelopen dagen onrustig in afwachting van het besluit. Beeld reuters
In en rondom Ferguson was het de afgelopen dagen onrustig in afwachting van het besluit.Beeld reuters

De jury boog zich over de vraag of Darren Wilson moest worden vervolgd voor het neerschieten van Michael Brown (18) in augustus. De ongewapende tiener kwam naar aanleiding van de schietpartij om het leven. Wilson schoot in totaal twaalf keer op de tiener.

Volgens openbaar aanklager Robert McCulloch heeft de onderzoeksjury op indrukwekkende wijze 'feiten van fictie weten te scheiden'. Dat was niet makkelijk, aldus McCulloch, omdat de getuigenverklaringen niet altijd overeen kwamen met het bewijsmateriaal. Zo zijn er mensen geweest die zich opvoerden als getuigen, terwijl ze dat niet waren. Zij baseerden hun verklaringen op wat zij van andere mensen in de omgeving hadden gehoord.

De familie van Michael Brown heeft laten weten 'intens teleurgesteld' te zijn dat Wilson vrijuit gaat. In een verklaring hebben ze mensen die tegen de beslissing willen protesteren opgeroepen om geen geweld te gebruiken.

Openbaar aanklager Robert McCulloch maakte de beslissing van de onderzoeksjury bekend. Beeld ap
Openbaar aanklager Robert McCulloch maakte de beslissing van de onderzoeksjury bekend.Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters

Rellen

Het incident zorgde voor weken aan rellen in Ferguson en nog altijd is de spanning hoog. Gevreesd wordt voor nieuwe rellen naar aanleiding van de beslissing van de onderzoeksjury.

President Obama en gouverneur Jay Nixon hebben inwoners van Ferguson die willen demonstreren opgeroepen om dit vredig te doen. Obama heeft mensen ook opgeroepen om zich bij de beslissing van de onderzoeksjury neer te leggen.

Verschillende scholen kondigden maandag in afwachting van het besluit aan om naschoolse aciviteiten te schrappen, uit angst voor geweld op straat.

Sociale media

Berichtgeving in sociale media hebben bijgedragen aan de woede en rellen die daarop volgen, zei McCulloch. De aanklager leverde ook kritiek op traditionele media, die in hun verslaggeving de getuigen en vermeende getuigen op een voetstuk plaatsten. Verhalen in de media hebben ook andere getuigen beïnvloed.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden