Agent die informatie lekte zat in beveiligingsteam Wilders

De politiemedewerker van de Dienst Bewaken & Beveiligen (DBB) die informatie zou hebben gelekt aan Marokkaanse criminelen was medeverantwoordelijk voor de beveiliging van Geert Wilders. Bronnen binnen de opsporingsdiensten bevestigen aan de Volkskrant dat hij werkte voor de unit IRIS. Premier Rutte heeft vanmiddag met de PVV-leider gesproken over het lek, maar wilde naderhand niets zeggen over het gesprek.

Pieter Hotse Smit en Willem Feenstra
Geert Wilders afgelopen weekend in Spijkenisse, waar hij zijn campagne aftrapte. Beeld afp
Geert Wilders afgelopen weekend in Spijkenisse, waar hij zijn campagne aftrapte.Beeld afp

De politiemedewerker was volgens het Openbaar Ministerie (OM) geen persoonsbeveiliger van Wilders. Korpschef Erik Akerboom verklaarde vanmiddag op BNR Nieuwsradio dat de man van Marokkaanse afkomst, over wiens banden met criminelen NRC dinsdagavond als eerste berichtte, betrokken was bij zogenoemde 'omgevingsscans' voorafgaand aan publieke optredens van onder meer Wilders.

Hij had toegang tot veel informatie uit opsporingsonderzoeken en lekte hieruit naar criminelen, maar het is onduidelijk wat precies. Volgens Akerboom is de veiligheid van Wilders niet in het geding gekomen. Mogelijk worden nog wel extra beveiligingsmaatregelen genomen.

Op Twitter schrijft Wilders woensdagochtend in een reactie: 'Als ik de dienst (DBB) die mij moet beveiligen niet meer blind kan vertrouwen, kan ik niet meer functioneren. Dit is onacceptabel'. Hij richtte zijn tweet aan premier Rutte, die even later een gesprek aankondigde met de PVV-leider in het bijzijn van minister Blok (Veiligheid en Justitie). Naderhand twittert Wilders niet te reageren op 'de kwestie inzake zijn veiligheid en de actualiteit'. En: 'Is serieuze zaak en wordt gelukkig ook serieus door kabinet opgepakt'.

Interne strubbelingen

De DBB is een eenheid die een aantal jaar geleden binnen de politie hoog in aanzien stond. De laatste jaren is een functie bij de eenheid minder populair geworden, mede door interne strubbelingen. In november 2016 stapte de chef van de eenheid op.

De verdachte zit sinds maandag vast voor het schenden van ambtsgeheim en wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, meldt het OM. Het is onduidelijk aan welke criminele organisatie hij informatie heeft doorgespeeld. Volgens NRC worden de leden verdacht van heling en het witwassen van crimineel geld.

'Hartstikke pijnlijk'

Bij de dienst is met ontsteltenis gereageerd op de berichten, zei de voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs eerder vanmorgen. 'Dit is daar als een mokerslag aangekomen', zegt hij. 'Het is hartstikke pijnlijk.' Volgens de vakbondsman is de dienst, die onder meer leden van het koninklijk huis en bedreigde politici beveiligt, een professionele organisatie waar heel hard wordt gewerkt. 'Er was tot voor kort nog sprake van overbelasting. Ze hebben op dat gebied een slag gemaakt. En dan nu dit.'

Struijs zegt dat met corruptie binnen de politie en justitie verkrampt wordt omgegaan. 'Er moet meer aan preventie worden gedaan door snel lering te trekken en niet te wachten tot een zaak pas na jaren voor de rechter komt.' Hij voegt er wel aan toe dat corruptie bij de politie iets van alle tijden is. 'Maar Europees gezien valt het in ons land wel mee.'

Meer lezen?

Lees hier de reconstructie over verdenkingen van corruptie binnen de politie terug die de Volkskrant in 2015 publiceerde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden