Agent deed vorig jaar al aangifte tegen in opspraak geraakte officier van justitie

Tegen de in opspraak geraakte Brabantse officier van justitie Lucas van Delft, die een doodsbedreiging aan zijn adres in scène zette, is in 2015 aangifte gedaan wegens het manipuleren van een strafrechtelijk onderzoek.

Sjors Van Beek
Aangever Suat Yenice Beeld Marcel van den Bergh
Aangever Suat YeniceBeeld Marcel van den Bergh

Aangever is een Tilburgse politieman, Suat Yenice, die door Van Delft is vervolgd op verdenking van corruptie. Hij zou informatie hebben gelekt aan Turkse criminelen in Brabant. In december 2013 is Yenice veroordeeld tot een jaar cel. Het hoger beroep loopt nog.

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of er fouten zijn gemaakt in de strafzaken die zijn geleid door Van Delft. De geestelijke toestand van de officier van justitie kan invloed hebben gehad op zijn beslissingen, blijkt uit vertrouwelijke documenten van justitie die in handen zijn van Omroep Brabant.

Ex-agent Yenice, die ook werd ontslagen, claimt onschuldig te zijn. Hij zegt dat Van Delft en rechercheurs tijdens het opsporingsonderzoek tegen hem onrechtmatige methoden hebben gebruikt. Hij beschuldigt de magistraat onder meer van meineed, valsheid in geschrifte, beïnvloeding van getuigen, poging tot uitlokking, smaad, belediging en verduistering van goederen tijdens een huiszoeking. De aangifte is in maart 2015 gedaan, maar tot op heden niet in behandeling genomen door het OM.

Afgeluisterd

Het OM in Utrecht zegt dat 'de aangifte die Yenice heeft gedaan zeer nauw samenhangt met de zaak in hoger beroep'. 'Om de aangifte zorgvuldig te beoordelen, is het van belang de uitkomst van de zaak in hoger beroep mee te wegen. Als die bekend is, zal de officier van justitie zich nader buigen over de aangifte.'

Yenice: 'Er is alles aan gedaan om het onderzoek tegen mij kloppend te maken. Ik moest hoe dan ook worden gepakt.' De veroordeling van Yenice stoelt voor een belangrijk deel op een afgeluisterd gesprek waarin hij een Tilburgse crimineel zou tippen dat hij zijn hennepplantage moest leegmaken. Het bewuste gesprek is door vier tolken uit het Turks vertaald, waarbij ze telkens tot andere interpretaties kwamen.

Mariëlle van Essen, advocaat van Yenice in de strafzaak: 'De schorsing van officier Van Delft roept natuurlijk de vraag op wat hij allemaal nog meer heeft gedaan. Kennelijk is hij bereid dit soort dingen te doen, dus waarom zou hij in andere zaken niet óók over een grens kunnen zijn gegaan?'

Was Suat Yenice inderdaad een mol? Lees hier de volledige reconstructie. (+)

Yusuf A.

In het onderzoek naar de politieman loopt een lijn naar een andere geruchtmakende Brabantse zaak. Eind 2010 moest de toenmalige Helmondse burgemeester Fons Jacobs onderduiken wegens doodsbedreigingen aan zijn adres. Die hadden volgens het OM te maken met de vergunningverlening aan een tweede coffeeshop in Helmond. Die coffeeshop, Carpe Diem, had medio 2010 de deuren geopend, maar moest kort daarna alweer sluiten na twee zware aanslagen.

De leverancier van de softdrugs aan die coffeeshop was Yusuf A. uit Tilburg. Deze A., van Turkse afkomst, speelt een hoofdrol in de corruptiezaak rond de politieman. Yenice zou politie-informatie hebben doorgespeeld aan A., is de verdenking.

Voor de aanslagen op de coffeeshop en de bedreiging van de burgemeester is nooit iemand veroordeeld. De onderzoeken naar die Helmondse kwesties liepen in tijd voor een groot deel parallel met het onderzoek naar politieman Yenice. Volgens het dossier is het onderzoek tegen A. begonnen om belastende informatie tegen Yenice te vergaren.

Exterieur van de coffeeshop Carpe Diem in Helmond. Beeld anp
Exterieur van de coffeeshop Carpe Diem in Helmond.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden