'Agent Chicago die Obama 'nigger' noemde moet worden ontslagen'

Een blanke agent die president Obama tijdens diens bezoek aan Chicago 'nigger' noemde, moet worden ontslagen. Dit heeft een lokaal onderzoeksorgaan dat wangedrag van de politie onderzoekt, aanbevolen in een rapport. Dit meldt The Washington Post. De aanbeveling komt op een moment dat de politie van Chicago al flink onder vuur ligt vanwege grof geweld tegen zwarte inwoners.

Redactie
President Obama tijdens de wedstrijd vorig jaar. Beeld Reuters
President Obama tijdens de wedstrijd vorig jaar.Beeld Reuters

De agent gebruikte het woord vorig jaar oktober toen Obama, die uit Chicago komt, de openingswedstrijd bezocht van de basketbalclub Chicago Bulls.

De agent, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, had toen dienst. Hij beledigde de president tijdens een bespreking van de veiligheidsmaatregelen. Toen moest worden besloten wie zou worden toegevoegd aan het veiligheidsteam dat Obama moest beschermen tijdens het bezoek.

De zaak kwam aan het rollen toen een van de agenten die ter plekke was, een klacht indiende bij de Independent Police Review Authority (IPRA). Volgens dit orgaan vertelden andere agenten niet de waarheid toen ze daarna gehoord werden over het incident. De onderzoekers stuitten op de beruchte 'blauwe muur': agenten die niet uit de school willen klappen.

'Ze claimden dat ze er niet bij waren geweest toen de opmerking werd gemaakt of ze zeiden dat ze het niet gehoord hadden', aldus IPRA-voorzitter Sharon Fairley in een brief aan de politiechef van Chicago. 'Dit is verontrustend'. Van de twaalf agenten die toen aanwezig waren, zeiden tien dat ze er er niet bij waren of ze ontkenden het voorval.

De wedstrijd die Obama in oktober bezocht, tussen de Cleveland Cavaliers en de Chicago Bulls, was de openingswedstrijd van het seizoen van zijn club. Beeld AP
De wedstrijd die Obama in oktober bezocht, tussen de Cleveland Cavaliers en de Chicago Bulls, was de openingswedstrijd van het seizoen van zijn club.Beeld AP

Beledigende foto

In haar brief heeft Fairley ook een foto opgenomen die in een politiebureau hing. In deze foto, die is ingeleverd door dezelfde agent die de klacht indiende over gebruik van het 'n-woord', wordt Obama op beledigende wijze neergezet. Ze wijst erop dat de leiding niet ingreep om de foto te verwijderen. Ze roept de politie op maatregelen te nemen om dit soort uitingen van agenten te voorkomen en om de politie beter op te leiden.

Politiechef Eddie Johnson heeft nog geen besluit genomen over het ontslag van de agent die vorig jaar het 'n-woord' gebruikte. Hij moet uiterlijk in de zomer beslissen. Overigens nam Obama het scheldwoord zelf in de mond, vier maanden voor het incident in Chicago.

Hij gebruikte het in een interview om duidelijk te maken dat racisme in de VS nog lang niet is uitgebannen. 'Racisme, we zijn er nog niet van genezen', aldus Obama in de podcast 'WTF with Marc Maron'. 'Het gaat er niet alleen om dat het niet netjes is om nigger te zeggen in het openbaar. Dat is niet de maatstaf of racisme nog bestaat of niet.'

Politiebaas Johnson en burgemeester Rahm Emanuel, voormalig chef-staf van Obama in het Witte Huis, hebben hervormingen beloofd van het politieapparaat om de omgang met zwarte inwoners te verbeteren.

De politie van de stad ligt al ruim een jaar onder vuur, met name vanwege het neerschieten van de zwarte student Laquan McDonald in 2014. Hij werd door een agent vanaf een afstand van drie meter doodgeschoten. De agent schoot in dertien seconden zestien kogels af op de 17-jarige jongen. Hoewel hij een mes in zijn handen had, vormde McDonald op dat moment geen bedreiging voor de agent.

President Obama begroet fans in de pauze van de NBA-wedstrijd. De burgemeester van de stad, Rahm Emanuel. Ligt flink onder vuur vanwege de behandeling van zwarte inwoners door agenten. Beeld Reuters
President Obama begroet fans in de pauze van de NBA-wedstrijd. De burgemeester van de stad, Rahm Emanuel. Ligt flink onder vuur vanwege de behandeling van zwarte inwoners door agenten.Beeld Reuters

Geen respect

In een onderzoek dat in april uitkwam, werd de conclusie getrokken dat de politie van Chicago geen respect heeft voor de levens van zwarte inwoners. Racisme in het politiekorps heeft ertoe bijgedragen dat agenten zwarte personen hebben mishandeld en hardhandig optraden. Agenten hebben zo het vertrouwen verloren van bewoners van de stad. Dit concludeerde een werkgroep die door burgemeester Rahm Emanuel was ingesteld.

Het politiekorps van Chicago, in grootte de tweede van de VS, schoot in de vijf jaar tussen 2009 en 2014 zeventig voornamelijk zwarte inwoners dood. Het staat daarmee op de eerste plaats in de VS.

Hoewel ze een derde vormen van de bevolking, was driekwart van de 404 personen die tussen 2008 en 2015 werden neergeschoten door de politie zwart. Van de duizenden personen die in 2014 staande werden gehouden op straat, maar niet werden gearresteerd, was 72 procent zwart.

Politiechef Eddie Johnson en burgemeester Rahm Emanuel in mei tijdens een actie om het straatgeweld in de stad aan te pakken. Beeld Reuters
Politiechef Eddie Johnson en burgemeester Rahm Emanuel in mei tijdens een actie om het straatgeweld in de stad aan te pakken.Beeld Reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden