Agenda

Lex, een pathologische komedie, allerlaatste voorstelling van toneelgroep d’Electrique (die geen subsidie meer krijgt). Over een man met een simpel plan: gelukkig worden....

Theater
Zoom van Theater Adhoc gaat over ‘de zomen van het licht’ in een samenspel van wetenschap en theater. Een onderzoek naar licht en (on)zichtbaarheid. Van 12 t/m 14 oktober (première) in Theater Bellevue, Amsterdam; tournee tot half december.

Theater
2019 (Droomspel) van Piet Arfeuille door Het Zuidelijk Toneel in co-productie met Productiehuis Brabant. Drie caissières dromen over een beter leven tijdens hun koffie- en lunchpauzes. Vrijdag (première) en zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), 15 oktober in Arnhem (Schouwburg), 16 oktober in Hengelo (Rabotheater).

Theater
Eintsje libben, een oorspronkelijk Fries toneelstuk van Rients Gratama door Tryater. Regie: Ira Judkovskaja. Over twee mannen, rivalen in de liefde, die na de dood van hun vrouw en minnares hun verhaal doen. Vrijdag première in het Posthuis Theater in Heerenveen; zaterdag ook in het Posthuis Theater, mét Nederlandse boventiteling.

Theater
DesiLucy, een zwarte komedie van Jeroen van den Berg over het artiestenechtpaar Lucille Ball en Desi Arnaz, die in de jaren vijftig met hun tv-comedy I Love Lucy groot succes hadden. Door Stichting Loot met o.a. Hans Thissen en Trudi Klever. Vanavond t/m zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 15 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui). Première 10 oktober.

Theater
Bergen, nieuwe tekst van Rob de Graaf, speciaal geschreven voor de acteurs Lard Adrian, Bram Coopmans en Ali Ben Horsting en regisseur Eric Whien. Over drie vrienden, ‘oud geworden jongens’, op een keerpunt in hun leven. Vanavond t/m zaterdag in de Toneelschuur, Haarlem; 17 oktober in Dordrecht (Kunstmin).

Theater
Brandbakkes van Marius von Mayenburg, in een productie van Theater a/h Spui in regie van Annechien Koerselman. Een zwartgallige komedie over een anti-autoritair gezin. Met Marcel Faber, Roos Eijmers e.a. Vanavond t/m zaterdag in Theater a/h Spui, Den Haag; 28 en 29 oktober in Theater Bellevue, Amsterdam.

Theater
Kaatje is verdronken van Alex van Warmerdam door Theatergroep Het Vervolg. Hans Trentelman regisseert deze tragikomedie over ontluikende seksualiteit en een familiegeheim. Muzikaal begeleid door een blazersband. Vanavond t/m 1 november in Derlon Theater, Maastricht.

Theater
Il Giardino van Noord Nederlands Toneel, in regie van Koos Terpstra. Het publiek wordt ontvangen in een Italiaans restaurant en dient behalve entree te betalen, ook een fles wijn mee te nemen. Tijdens het diner wordt duidelijk dat een failliet dreigt. Tot en met 19 oktober in de Machinefabriek, Groningen. Aanvang 19u. www.nnt.nl

Theater
Maandageditie, co-productie van Aluin, het NUT en Theater Kikker. Een serie bijeenkomsten over ‘de toekomst van de journalistiek’, die worden geleid door Greg Nottrot en Erik Snel. Een theatraal live-magazine met talloze artikelen en gasten, elke maandag t/m 3 november om 20u in Theater Kikker, Utrecht. www.aluin.nl

Theater
Ik beken door Podium Deluxe. Zes misdadigers vertellen in hun cel over hun daad en beweegredenen. Regie: Guusje Eijbers en Michiel Varga. Een locatievoorstelling in het voormalige gebouw Rijksvoorlichtingsdienst, Anna Paulownastraat 76, Den Haag. Tot en met 18 oktober. www.podiumdeluxe.nl

Theater
Onder vrouwen II door Wimie Wilhelm, Bodil de la Parra en Margôt Ros. Vervolg op Onder vrouwen I. Vanavond in Drachten (De Lawei), vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), zaterdag in Den Haag (Diligentia), 14 oktober in Zoetermeer (Stadstheater), 15 oktober in Franeker (De Koornbeurs), 17 oktober in Alkmaar (De Vest).

Theater
To be or not to be, afscheidsvoorstelling van de Dogtroep bovenop de Coentunnel in Amsterdam-Noord. Laatste voorstellingen: vanavond, vrijdag en zaterdag om 21u. www.dogtroep.nl

Theater
Totaal Thomas, teksten van Thomas Bernhard, omlijst door muziek, door De Veenfabriek en De Warme Winkel, in regie van Paul Koek. Reprise uit 2006. Vrijdag in Almere (De Roestbak), zaterdag in Rotterdamse Schouwburg en tot slot op 18 oktober in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

Theater
Oidiepoes van Euripides in een vrije bewerking van Het Volk, geregisseerd door Aike Dirkzwager. Het aloude verhaal over de man die zijn noodlot probeert te ontlopen en dan, zonder dat te weten, zijn vader vermoordt en zijn moeder trouwt. Vanavond in Alphen a/d Rijn (Castellum), zaterdag in Leiden (LAKtheater), dinsdag in Den Haag (Theater a/h Spui).

Theater
Vrede is een scherpe komedie van Rob de Graaf over rouwverwerking en ‘de absurde uren en dagen na een overlijden’. Door Keesen & Co. Met Monique Kuijpers en Reinout Bussemaker. Reprise. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), vrijdag in Amstelveen (Schouwburg), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 14 t/m 18 oktober in Amsterdam (De Brakke Grond).

Theater
Het temmen van de feeks van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam, in regie van Ivo van Hove. Reprise. Met Halina Reijn, Hans Kesting, Fred Goessens e.a. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Kon. Schouwburg), 15 t/m 18 oktober in Rotterdamse Schouwburg; 22 t/m 24 oktober in Arnhem (Schouwburg).

Theater
De geschiedenis van de Familie Avenier, reprise van het toneelfeuilleton van Maria Goos door Het Toneel Speelt. Het is mogelijk alle vier delen op één dag te zien. Vanavond in Amstelveen (Schouwburg) deel 3 en 4; op 11 en 12 oktober in Stadsschouwburg Utrecht twee keer een marathon.

Dans
Merce Cunningham Dance Company met drie werken van Cunningham, Second Hand uit 1970, Fabrications uit 1987 en het recente eyeSpace uit 2006, waarvoor iedere bezoeker een iPod te leen krijgt om de muziek te horen. Exclusief in Breda, op 10 en 11 oktober in het Chassé Theater.

Dans
Dansweek, nog t/m zondag op tientallen locaties in alle provinciën. Dans- en filmvoorstellingen, masterclasses, presentaties en dansfeesten. Zie: www.dansweek.nl

Dans
Don Giovanni, Mozarts opera werd drie jaar geleden door Krzysztof Pastor voor Het Nationale Ballet getransformeerd tot een multimediale dansvoorstelling. Reprise. Muzikaal begeleid door Holland Symfonia. Van 11 (première) oktober t/m 2 november in Het Muziektheater, Amsterdam.

Dans
Gala van de Brabantse dans met vier nieuwe korte choreografieën, van Pia Meuthen, Pauline Roelants & Maarten van de Put, Helma Melis en Joost Vrouenraets. Zondag om 16u in Tilburg (Schouwburg), 16 oktober in Eindhoven (Parktheater), 17 oktober in Oss (De Lievekamp) en 26 oktober in Breda (Chassé Theater).

Dans
Hidden Trees, levensverhalen van immigranten door Betsy Torenbosch, met film, dans en muziek. Van 15 t/m 18 oktober in De Brakke Grond, Amsterdam.

Dans
Scenic Route door Foltz + Company, een choreografie voor drie dansers, Juliëtte van Ingen, Dries van der Post en Bob Foltz, over het onverwachte en onverklaarbare. Vanavond in Rotterdam (Lantaren/Venster), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), dinsdag in Haarlem (Toneelschuur), 17 oktober in Nijmegen (Lux).

Dans
Dali-Picasso-Miro door dansgezelschap Ibérica de Danza met een mengeling van klassiek en modern ballet, folk en flamenco. Vanavond in Winterswijk (De Storm), vrijdag in Purmerend (De Purmaryn), zaterdag in Amstelveen (Schouwburg), zondag in Amersfoort (De Flint).

Dans
DansClick 5 bestaat uit een performance van Aziz Bekkaoui, het duet Small Hour van Václav Kunes en Co(te)lette van Ann Van den Broek. Vanavond in Zutphen (De Hanzehof), vrijdag in Almere (Schouwburg), zaterdag in Leidse Schouwburg, 16 oktober in Helmond (’t Speelhuis).

Dans
Poetic Disasters, choreografie van Guy Weizman en Roni Haver op muziek van Heiner Goebbels. Door zeven dansers en twee musici van het gezelschap Club Guy and Roni. Over de mogelijkheden te herstellen van een traumatische ervaring. Vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), 15 oktober in Hengelo (Rabotheater).

Dans
Strawinski Swingt van Introdans bestaat uit drie dansstukken op muziek van Strawinsky: Balletscènes van Hans van Manen, Symphony in Three Movements van Nils Christe en een wereldpremière van Gisela Rocha. Vanavond in Oss (De Lievekamp), vrijdag in Doetinchem (Amphion), 16 oktober in Zoetermeer (Stadstheater).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden