Agenda

FOAM, Keizersgracht 609, dagelijks 10.00-17.00 uur, do/vr. tot 21.00 uur...

A Retrospective - Henri Cartier-Bresson, t/m 2 april.

Henri Cartier-Bresson richtte in 1947 samen met Robert Capa het foto-agentschap Magnum Photos op en was in 1954 de eerste westerse fotograaf die de Sovjet-Unie mocht bezoeken. Cartier Bresson stond bekend als de fotograaf van 'het beslissende moment'. De tentoonstelling laat een overzicht zien van werk en leven van de fotograaf en zal daarnaast weergeven wat hem op die 'beslissende momenten' bewoog en beïnvloedde.

Whispering Spaces - Popel Coumou, t/m 25 januari.

Popel Coumou is vorig jaar afgestudeerd aan de Rietveld Academie met een reeks schilderachtige foto's van slaapkamers. Imaginaire kamers, die Coumou heel zorgvuldig opbouwt met papier en klei tot twee-dimensionale collages en daarna analoog fotografeert.

HUIS MARSEILLE, Keizersgracht 401, di t/m zo 11.00-18.00 uur.

Document Nederland: Dierbaar - Jan van IJken, t/m 22 januari.

Voor de jaarlijkse foto-opdracht van het Rijksmuseum en NRC Handelsblad fotografeerde Jan van IJken mens en dier in Nederland.

Isidore van Kinsbergen (1821-1905), t/m 26 februari.

Isidore van Kinsbergen, fotopionier en theatermaker in Nederlands Indië, wordt vaak omschreven als de 'sleeping beauty' van de 19de eeuwse fotografie. Bij leven had hij al de nodige faam verworven en werd hij ook internationaal erkend, toch is er nog nooit een groot overzicht van hem te zien geweest.

STEDELIJK MUSEUM CS, Oosterdokskade 5, dagelijks 10.00-18.00 uur, do tot 21.00 uur.

Rineke Dijkstra - Portretten, t/m 6 februari.

Reizende tentoonstelling, georganiseerd door het Stedelijk Museum, met ongeveer 75 werken van de Nederlandse fotografe Rineke Dijkstra.

HUP PHOTOGRAPHY GALLERY, Tesselschadestraat 15, do/vr 10.00-17.00 uur.

Ata Kando, t/m15 januari.

Bertrand Fleuret, 2 februari t/m 31 maart.

Rutger ten Broeke , 6 april t/m 31 mei.

MOTIVE GALLERY, Elandsgracht 10, wo t/m za 13.00 - 18.00 uur.

Viviane Sassen, vanaf 21 januari.

VAN ZOETENDAAL, Keizersgracht 488, wo t/m zo 13.00-18.00 uur.

Koos Breukel, Cosmetic View, 7 januari t/m 12 feb.

David Renngli, Stills, 4 t/m 10 maart.

DEN HAAG

FOTOMUSEUM DEN HAAG, Stadhouderslaan 43, di. t/m zo. 12.00-20.00 uur.

Loretta Lux. Overzichtstentoonstelling, 11 februari t/m 28 mei.

Eerste museale overzicht van de Duitse fotograaf Loretta Lux (Dresden, 1969), die succesvol is met haar digitaal gemanipuleerde kinderportretten.

Evelyn Hofer. Retrospectief, 3 juni t/m 3 september.

VAN KRANENDONK GALLERY, Westeinde 29, wo t/m za 12.00-17.00 uur.

Particolare, t/m 12 januari.

Foto's van: Jan Adriaans, Wout Berger, Nico Bick, Stéphane Couturier, Noor Damen, Wijnanda Deroo, Bas Princen, Marike Schuurman, Stephen Shore, Jean Luc Vilmouth, Maarten Wetsema, Anne-Meike van Willegen.

ROTTERDAM

NEDERLANDS FOTOMUSEUM, Witte de Withstraat 63, di. t/m zo. 11.00-17.00 uur.

Raymond Depardon, t/m 5 februari.

In samenwerking met het Filmmuseum in Amsterdam organiseert het Nederlands Fotomuseum een overzicht van het werk van de Franse fotograaf, filmer en schrijver Raymond Depardon.

Nico Bick: Archieven, t/m 22 januari.

In de tentoonstelling Archieven wordt een selectie gepresenteerd van de nationale archieven die Nico Bick (Arnhem, 1964) sinds enkele jaren fotografeert. Kenmerkend voor zijn fotografie is de voorkeur voor plekken die ogenschijnlijk onopvallend zijn. Ze worden niet gezien terwijl ze wel deel uitmaken van de openbare ruimte.

Stoomschip Rotterdam, 11 februari t/m 9 april.

Het Stoomschip Rotterdam, het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn (HAL) komt in 2006 'terug' naar Rotterdam om daar een definitieve ligplaats te vinden. De expositie op het schip zal de 'fotografische rol' van de Rotterdam tonen - niet alleen als stralend onderwerp van vele foto's, maar ook als decor voor modereportages en als achtergrond in reclamebeelden. Voor de publiciteit van de HAL hebben vele beroepsfotografen de overtocht gemaakt en het leven aan boord van het lijnschip (en later de cruises) vastgelegd.

Door de passagiers zijn duizenden foto- en filmrolletjes volgeschoten als herinnering aan de luxe reis. Ook de bouw van het schip is uitgebreid in foto's gedocumenteerd. Deze tentoonstelling en het daarbij geplande boek omvatten aldus een breed scala aan vormen en soorten professionele en amateurfotografie.

Hannes Wallrafen, Verhalen vertellen, 15 april t/m 6 juni.

Hannes Wallrafen is in 2004 door een erfelijke ziekte blind geworden waardoor er een abrupt einde is gekomen aan zijn carrière als fotograaf. Deze ingrijpende gebeurtenis vormde de aanleiding om een retrospectieve tentoonstelling te organiseren over Wallrafens fotografische oeuvre uit de afgelopen ruim drie decennia.

KUNSTHAL ROTTERDAM, Museumpark, Westzeedijk 341, di t/m za 10.00-17.00 uur, zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur.

Jan Banning. Bericht uit Dickson, Malawi, 14 januari t/m 9 april.

In het voorjaar van 2005 reist fotograaf Jan Banning samen met journalist Dick Wittenberg naar het afgelegen dorp Dickson in Malawi. Twee weken lang leven ze tussen de bewoners en bezoeken alle 44 huizen. Hun doel is over het leven in het dorp te berichten. De inwoners van Dickson zijn meer dan bereid mee te werken. Nooit eerder maakten ze mee dat een buitenstaander interesse toont.

Bettina Rheims, retrospectief, 21 januari t/m 19 maart 2006.

Voor het eerst in Nederland presenteert de Kunsthal Rotterdam een retrospectief van Bettina Rheims (Parijs, 1952), Frankrijks beroemdste hedendaagse fotografe.

Een selectie van ruim 130 werken is samengesteld uit diverse series vanaf haar debuut Female Trouble (1981-1991) tot de recente reeks Shanghai (2003).

Op het eerste gezicht lijken de foto's van Bettina Rheims op die uit een glossy magazine. Als voormalig mode- en glamourfotografe beheerst ze deze manier van fotograferen perfect. Tegelijkertijd deformeert ze op subtiele wijze haar modellen zodat op het tweede gezicht een verrassend of zelfs onbestemd beeld ontstaat.

GALERIE COKKIE SNOEI, Mauritsweg 5, do t/m zo 13.00-18.00 uur.

Bert Sissingh ism Sjoukje Boersma: Living in the Past, 7 januari t/m 5 februari.

Nieuw werk van Bert Sissingh in zwart-wit.

MK GALERIE, Witte de Withstraat 53, wo t/m zo 13.00-18.00 uur.

Gerco de Ruijter, 8 januari t/m 5 februari.

Anastasia Khoroshilova, 11 februari t/m 12 maart.

HAARLEM

SPAARNESTAD, Groot Heiligland 47, di t/m za 12.00-17.00 uur.

Lichtend voorbeeld, Hollandia en de vroege Nederlandse film, 5 januari t/m 12 maart.

Een tentoonstelling over de Hollandia Filmfabriek in Haarlem, in aansluiting op de bijzondere Toneelschuur-productie Toen het licht verdween. Hierin speelt Willeke van Ammelrooy de rol van Nederlands eerste filmdiva Annie Bos, in de jaren twintig de vaste ster van Hollandia.

Wiel van der Randen, portret van een Spaarnestad-fotograaf, 14 januari t/m 12 maart.

Op 7 mei 1945 was fotograaf Wiel van der Randen aanwezig op de Dam in Amsterdam, waar een grote menigte de verwachte bevrijding van Nederland vierde. Toen er plotseling uit een van de gebouwen aan het plein schoten vielen, legde hij het drama dat zich voltrok vast op film. Zijn prachtige reportage maakte hem bekend.

In zijn loopbaan als fotograaf-verslaggever voor kranten en tijdschriften heeft hij vaak belangrijke reportages gemaakt: de begrafenis van Prins Hendrik, het Jordaan-oproer, de oorlogsverwoesting in zijn geboortestad Venlo.

BUITENLAND

ANTWERPEN

FOTOMUSEUM PROVINCIE ANTWERPEN, Waalse Kaai 47, di t/m zo 10.00-18.00 uur.

Roger Ballen - Shadow Chamber ;

Ed van der Elsken - Boeken, foto's, films;

Collectiepresentatie. Alles vanaf 19 januari.

PARIJS

JEU DE PAUME, place de la Concorde 1, di 12.00-21.00 uur, wo t/m vr 12.00-19.00 uur, za en zo 10.00-19.00 uur.

Ed Ruscha, 31 januari t/m 30 april.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Whitney museum in New York en toont werk van Ed Ruscha vanaf de late jaren vijftig tot de vroege jaren negentig. Ruscha, geboren in 1937, begon als schilder onder invloed van de Pop Art. Naarmate zijn werk zich ontwikkelde, begon hij te experimenteren met verschillende technieken. Hij maakte foto's en films, produceerde fotoboeken en maakte virtuele schilderijen door licht in lege kamers te projecteren.

Tentoonstellingen met het fotowerk van Ruscha zijn zeldzaam. Ruscha vertegenwoordigde de Verenigde Staten op de Biënnale van Venetië in 2005.

Craigie Horsfield, 31 januari t/m 30 april.

Graigie Horsfield combineert film, fotografie, geluid en tekeningen.

Hij onderzoekt zowel de kunst als het leven, het gewone en buitengewone, het epische en alledaagse: 'De trage tijd van het heden die sporen draagt van het verleden en het begin van de tijd die komen gaat.'

CENTRE POMPIDOU, Place Georges Pompidou, dagelijks, behalve dinsdag, van 11.00-22.00.

William Klein, t/m 20 februari.

Als fotograaf, filmmaker, graficus en schilder, levert William Klein al meer dan vijftig jaar een vooruitstrevende bijdrage aan de fotografie. Hij onderzoekt een nieuwe beeldtaal in de fotografie - voornamelijk door het maken van boeken.

De retrospectieve tentoonstelling bevat vroeg en actueel werk, foto's, lay-outs en schilderijen uit de persoonlijke archieven van de kunstenaar.

MAISON EUROPÉENNE DE LA PHOTOGRAPHIE.

Netherlands Now, L'école du Nord, 15 maart t/m 15 juni.

26 Nederlandse fotografen, onder wie Gerald van der Kaap, Koos Breukel, Rineke Dijkstra, Hellen van Meene.

LONDEN

THE PHOTOGRAPHERS' GALLERY, Great Newport Street 5 t/m 8, ma t/m za 11.00-18.00 uur, do tot 20.00 uur, zo 12.00-18.00 uur.

Ori Gersht, The Clearing, t/m 5 februari.

Een nieuwe serie beelden gemaakt in het landschap toont gebleekte foto's door lange sluitertijden en beweging in contrast met tegenlichtopnamen van hout.

David Spero, Settlements, t/m 5 februari.

Al een aantal jaar bezoekt de Engelse fotograaf David Spero gemeenschappen in Engeland die leven in simpele, zelfgebouwde, eco-vriendelijke kolonies.

TATE MODERN.

Jeff Wall Photographs, 1978-2004, t/m 8 januari.

Belangrijke retrospectieve tentoonstelling van Jeff Wall. Laat bijna vijftig werken zien, gemaakt tussen de late jaren zeventig en nu en geeft daarmee een overzicht van zijn hele loopbaan. Wall is een van de meest invloedrijke en fascinerende kunstenaars heden ten dage en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de emancipatie van de fotografie.

KEULEN

DIE PHOTOGRAPHISCHE SAMMLUNG SK STIFTUNG KULTUR

Mitch Epstein Retrospective 1973-2006, 28 september 2006 t/m 8 januari 2007.

SAN SEBASTIÁN

DFOTO, FotoFair, 3 t/m 7 mei.

Derde editie van de jaarlijkse fotografie- en videobeurs voor bedrijfs- en particuliere verzamelaars.

SEOUL

KUMHO ART MUSEUM.

Dutch Insight, Contemporary Dutch Photography and Video, t/m 17 januari.

Met onder anderen. Marjoleine Boonstra, Gábor -sz. Daarna in Daejon, Korea (24 feb t/m 8 april).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden