Agenda

Amid the clouds, over twee Iraanse vluchtelingen, op zoek naar het Beloofde Land. Tekst en regie: Amir Reza Koohestani. Vanavond t/m zaterdag in Theater Bellevue, Amsterdam....

holland festival
Dido & Aeneas, opera van Purcell in een choreografie van Sasha Waltz m.m.v. Akademie für Alte Musik Berlin en Vocalconsort Berlin, vrijdag en zaterdag in Het Muziektheater, Amsterdam.

holland festival
Zero Degrees door Sidi Larbi Cherkaoui (Les Ballets C. de la B.) en Akram Khan op muziek van Nitin Sawhney, en met beelden van Antony Gormley. Zaterdag en zondag in Stadsschouwburg, Amsterdam.

holland festival
Yotsuya Ghost Story, moderne versie van een oud Kabuki-spookverhaal door twaalf Japanse acteurs. Regie: Jossi Wieler. Vanavond in Stadsschouwburg, Amsterdam.

holland festival
Nightwatching, Rembrandts beroemde schilderij als theaterstuk in een installatie van Peter Greenaway. Dagelijks van 9 tot 18 uur in het Rijksmuseum, Amsterdam. Tot en met 6 augustus.

theater
Oerol, op Terschelling duurt nog tot en met zondag, met voorstellingen van Growing up in Public, Dood Paard, Polly Maggoo, The Lunatics, Beumer & Drost en Jets Batelaan. Op de slotmanifestatie, zondagmiddag, een optreden van Ellen ten Damme, die liedjes van Blondie zingt.

theater
Rightaboutnow.nu is een samenwerkingsverband tussen Made in da Shade en Cosmic Theater, op de locatie waar hun nieuwe theater wordt gebouwd, het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. Van 27 juni t/m 8 juli (niet 2 t/m 4 juli) elke avond de voorstellingen Sleepwalking Democracyen Crux, debatten muziek en performances. Zie ook: www.rightaboutnow.nu

theater
Helden zonder glorie van Don Duyns gaat over drie veteranen die erg aan het verleden hangen. Door Toneelgroep Het Volk in regie van Aike Dirkzwager. Vanavond t/m 1 juli in de Toneelschuur, Haarlem.

theater
Ballyhoo door Ashton Brothers, vanavond t/m zaterdag in De Kleine Komedie, Amsterdam.

theater
Regiedagen van de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam met afstudeervoorstellingen van Thibaud Delpeut, Tallulah Hazekamp Schwab en Joachim Robbrecht, en études van tweede en derdejaars studenten. Vanavond t/m 2 juli in het Rozen-theater, Amsterdam (www.regiedagen.nl).

theater
Paradiso, (mobiele) locatievoorstelling van Theatergroep Max. i.s.m. architectuurstudenten van de TU Delft en de Design Academy in Eindhoven. Een ‘ervaringsvoorstelling’ over de nieuwe mens in een ideale wereld, die zich afspeelt in vier utopische huizen, gebouwd in een loods. Regie en tekst: Moniek Merkx. Muziek: Joop van Brakel. In Sportcentrum TU Delft, vanavond t/m zondag. Zie ook: www.tgmax.nl

theater
Huis-clos van Sartre door Theater Het Hof. Over twee vrouwen en een man die in de hel terecht komen: voor de eeuwigheid in elkaars gezelschap. Reprise. Vanavond t/m 2 juli in Theater Het Hof, Arnhem.

theater
Blind, solo van Lizzy Timmers over een wetenschapper die door de eenzame dood van een bovenbuurvrouw besluit haar leven om te gooien. Een tekst en concept van Tom Helmer en Willem de Vlam. Vanavond t/m 2 juli in de Nieuwe Anita, Frederik Hendrikstraat 111, Amsterdam.

theater
Dertien Rijen is een nieuwe, verregaande (en tijdelijke) samenwerking tussen ‘t Barre Land, Maatschappij Discordia en de spelers Maureen Teeuwen en Sarah De Bosschere. Vanavond t/m zaterdag een keuze uit o.a. Umsonst van Nestroy, Der Narr und seine Frau van Strauss en Wat voor brommertje met verchroomd stuur achter op de binnenplaats? van Perec. In de Toneelschuur, Haarlem. Zie ook: www.dertienrijen.nl.

theater
Thuisfront door Theatergroep Wederzijds. Reprise. Over schuld en verlies van onschuld bij soldaten in oorlogsgebieden. Geschreven door de veteraan Barry Hofstede, die in 1992 in Bosnië was. Op 24 en 25 juni in het Veteraneninstituut in Doorn. Reserveren tel. 0343-474200.

dans
Stranddans, choreografie van Sanne van der Put over liefde en overgave, die op verschillende Noordzeestranden wordt uitgevoerd door drie danseressen en twee dansers. De muziek is van Frank van Berkel. Er wordt geen entree geheven en de voorstelling duurt slechts dertig minuten. Vrijdag en zaterdag op Zuiderstrand in Noordwijk, 26 en 27 juni op Noorderstrand in Den Haag, 30 juni en 1 juli in Bergen aan Zee (bij Paviljoen Noord). Aanvang 20.30 uur.

dans
1000 + 1 nacht is een dansvoorstelling van Lorenzo Borella in samenwerking met beeldend kunstenaar Gerben van der Woude. Een eigentijdse versie van het Arabische sprookje waarin sterke vrouwen de strijd aanbinden met boze mannen, en daarbij gebruik maken van hun magische krachten. Vanavond t/m zondag in de Steile Tuin in Park Sonsbeek in Arnhem.

dans
Summertime door danstheatergroep Illac gaat over nieuwe liefdes, die op den duur vanzelfsprekend worden, waarna kleine conflicten ontstaan. Tot slot vrijdag en zaterdag in Theater Kikker, Utrecht.

muziektheater
Hartkamers, een beeldconcert door drie muzikanten en twee beeldend kunstenaars. Met liederen over liefde, verlies, hoop en verlangens in een rommelschuurtje van knutselaars, prutsers en kunstenaars. Door o.a. Sandra Coelers, Leon van Egmond en Wim Verhoeven. Regie: Herwig De Weerdt. Op 28 en 29 juni in Theater de NWE Vorst, Tilburg.

muziektheater
Sjaan, geen Jeanet, muzikaal portret van een ‘rasechte Leidse’, 89 jaar oud, die erg van zingen houdt en graag nog een man wil. Door Yonina Spijker (spel) en Ton van der Meer (muziek) van de VeenFabriek. Regie: Paul Koek. Vanavond t/m zaterdag in Scheltema, Leiden (www.veenfabriek.nl).

muziektheater
Cabaret, met Pia Douwes, Anne-Wil Blankers en Ara Halici. Sfeervolle show in Theater Carré, Amsterdam, dat is omgetoverd tot een Berlijnse nachtclub. Allerlaatste voorstellingen, vanavond t/m 2 juli.

muziektheater
Jesus Christ Superstar, laatste voorstellingen in Beatrix Theater, Utrecht. Nog t/m 9 juli.

muziektheater
The Lion King, Van den Ende-musical naar de gelijknamige tekenfilm. Tot en met 27 augustus elke dinsdag t/m zondag in Fortis Circustheater in Scheveningen.

opera
I due Foscari van Verdi door de Nationale Reisopera o.l.v. Vasily Petrenko, zondag in Orpheus, Apeldoorn.

opera
Roeland van Jonas Bisquert en Anthony Heidweiller door Buffo Operamakers. Vanavond t/m zondag op het strand van Terschelling, bij Kaap Hoorn (t.h.v. paal 14).

jong
De Kinderparade, onderdeel van het reizende theaterfestival De Parade, dat vandaag begint in Rotterdam, in het Museumpark. Zaterdag Eefje Wentelteefje en Koken met Zegveld, zondag Madame Baba danst een sprookje en kindercabaret, dinsdag De Kleine Tara door Draka Roest, woensdag Hakim. Tot en met 2 juli, elke middag van 15 tot 17.30 uur.

jong
Kinderbal (4+), feestelijke voorstelling van Peggy Olislaegers, op 28 juni om 13.30 en 15.30 uur in Openluchttheater Vondelpark, Amsterdam.

jong
Klankspeeltuin in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam, waar kinderen (7-11 jr) kunnen spelen met geluid. Je eigen klankwereld scheppen met muziekmachines, installaties en speciale computers. Tel. 020-7882000 of klankspeeltuin@muziekgebouw.nl.

jong
De Larense School, zoals scholieren in Laren dat zien. In het Singer Museum in Laren stelden elf kinderen een tentoonstelling samen. Tot en met 27 augustus.

jong
Opscheppen kun je in het Rotterdamse Museum Zuidwijk, de nieuwe locatie van Villa Zebra in Charlois. Elke woensdag t/m 5 juli zijn er van 14 tot 16 uur workshops voor kinderen van 8 tot 12 jaar over de geschiedenis van hun wijk. Tel. 010-2411717 (www.villazebra.nl).

jong
Beschuit met spruitjes in Museum Het Schielandshuis in Rotterdam (t/m 7 januari 2007) laat zien wat er is veranderd in kleding en speelgoed voor kinderen, en wat hetzelfde is gebleven.

jong
We spelen circus, bijzondere voorwerpen uit de collectie van het Speelgoedmuseum in Deventer, t/m 5 november. Tel. 0570-693786.

jong
Wim Hofman, schrijver én illustrator van kinderboeken, is de hoofdpersoon van een tentoonstelling in het Kinderboekenmuseum (Letterkundig Museum, Den Haag). Je gaat op reis door zijn geheimzinnige wereld, waar je Koning Wikkepokluk en de Stoorworm kunt tegenkomen (t/m 6 augustus).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden